|
|
(0) NEBUNUL
Descriere: „Nebunul" este reprezentat de un tânăr, care se află pe marginea unei prăpăstii. Are o îmbrăcăminte divers colorată, ca a unui arlechin, trubadur sau vagabond, un trandafir în mâna stângă ţi o desagă în vârful băţului pe care îl ţine pe umărul drept. Este total neatent pe unde calcă, uitându-se vrăjit la cer. Un câine sare şi latră pe lângă el, ca pentru a-l avertiza, dar nu este luat în seamă. Prima sau ultima carte a Tarotului, „Nebunul" este ceea ce depăşeşte ordinea firescului şi conduce către un alt fel de lume. Aparent haotic, de neînţeles, mesajul personajului reprezentat în această arcană semnifică noutate, libertate, o altfel de ordine, pentru înţelegerea căreia este nevoie de un alt fel de informaţii.
Semnificaţie: Această carte arată noutatea şi puritatea, precum şi energia sinceră a unei persoane oarecum copilăroasă. Este, în general, considerată o carte pozitivă, dar care avertizează că este important să te gândeşti bine încotro te îndrepţi. Aceasta carte indică noi începuturi cu sensuri spirituale profunde sau o relaţie, deci apariţia ei poate însemna un "nou început. « Nebunul » deblochează situaţiile aparent fără ieşire, ocolind sau la nevoie ignorând legile momentului şi permiţând deschiderea către un nou orizont. Personajul din carte are atitudinea unui om care nu se teme de nimic. Nu-şi păzeşte trupul şi nu ia aminte pe unde calcă; înaintând fără temeri şi fără povara, el e atent la mersul stelelor. "Încetarea fricii este începutul vieţii!" Oamenii îl consideră nebun pe cel care - renunţând la orice proptea - nu mai e atent decât la cântecul stelelor, înaintând pe marginea prăpastiei sau pe malul oceanului dezlănţuit al pornirilor primejdioase. Dar când el începe să umble pe suprafaţa apei, sau când fiinţa i se ridică liberă în lumină, fără a mai fi reţinută de greutatea trupului pieritor, lumea, cuprinsă de căinţă, îl declară sfânt, dar totuşi nu-l urmează.
|
|
(I) MAGICIANUL
Descriere: Această carte reprezintă un tânăr având într-o mână o baghetă, care e îndreptată în sus, iar cu cealaltă mână arată in jos. El se află în picioare, în faţa unei mese pe care se află diverse obiecte: un toiag, o pentagramă(o monedă), o sabie şi o cupă, practic simbolurile tuturor celor 56 de Arcane Minore(Bâte, Monede, Spade şi Cupe). Magicianul simbolizează impulsul, mişcarea, originea, începutul, iniţiativa, emanciparea, arta conversaţiei, diplomaţia, elocvenţa. În Tarotul de Marsilia, Magicianul poartă pe cap o pălărie ale cărui boruri largi conturează semnul infinitului algebric. În Tarotul Rider-Waite, mai modern, pălăria este redusă într-adevăr la simbolul infinitului. Pălăria "înaripată", cu boruri largi, este atributul esenţial al lui Hermes(Mercur) şi este un fel de cordon ombilical prin care Magicianul se leagă de Soare sau de centrul Universului: unitatea provine dintr-o unitate mai mare. Bagheta sau toiagul simbolizează puterea magică, forţa concentrată într-un singur nucleu şi are două capete care corespund magiei albe şi negre. În mitologia greacă, Apollon, zeul Soarelui, l-a învăţat pe Hermes arta divinaţiei şi i-a dăruit toiagul său(caduceul de aur). Într-o zi, Hermes a pus toiagul între doi şerpi vii care s-au încolăcit în jurul lui. Mitologia greacă îi atribuie de asemenea lui Hermes inventarea focului terestru, obţinut prin frecarea unui bastonaş din lemn tare pe lemn de esenţă slabă. Focul ceresc a fost furat de Prometeu. După modelul Magicianului, Hermes se află deci la originea veşnicei căutări a unirii contrariilor, a întoarcerii la unitate.
Semnificaţie : Cartea indică utilizarea superioară şi benefică a puterii tale în interesul tău sau al altora; puterea poate fi spirituala, emoţionala, sau intelectuală. Acesta este o carte care semnifică adesea noi începuturi şi aşteptări mari. Este un semn pozitiv foarte puternic atunci când apare într-o etalare. Ne aminteşte că avem puterea de a ne schimba viaţa, dacă încercam să ne folosim inteligenţa şi curajul. Este posibil sa remarci, în această perioadă, multe coincidenţe, care indică evenimente spirituale profunde care au loc indiferent de ceea ce se petrece practic în viaţa ta. Ar trebui să realizezi că ai cunoştinţele, puterea şi inspiraţia necesare pentru a face faţă provocărilor. În general, acesta este un moment foarte pozitiv pentru tine.
|
|
(II)MAREA PREOTEASĂ
Descriere: Această arcană reprezintă o femeie stând pe un tron, având pe cap o tiară(coroana papală compusă din 3 coroane suprapuse decorate cu flori de crin stilizate) şi pe genunchi o carte deschisă. Tronul ei are două coloane: I(Iakin-alb) şi B(Boaz-negru) ce simbolizează ziua şi noaptea, pozitivul şi negativul, atracţia şi respingerea, viaţa şi moartea, deci forţa care susţine lumea. Între cele două coloane, piciorul ei se odihneşte pe secera Lunii. Cartea pe care o ţine în poală(simbol analogic al sânului matern) care nu este răsfoită, nici privită, ci doar atinsă, ne sugerează ştiinţa în dimensiunea ei universală, ştiinţa obţinută prin cunoaşterea intuitivă."Papesa" nu cunoaşte prin intermediul minţii, ci simte cu sufletul; inteligenţa ei este a inimii. În concluzie, ea simbolizează misterul, tot ce nu are o explicaţie logică, intuiţia, cunoştinţele iniţiatice, în general, forţele noastre subconştiente.
Semnificaţie : Aceasta este o carte foarte spirituală, dar care poate avea şi conotaţii erotice. În această perioadă, poţi fi mult mai atractivă din punct de vedere fizic. Pe de altă parte, acesta este momentul să te bazezi pe intuiţia şi pe cunoştinţele tale interioare, mai degrabă decât pe mintea conştientă sau intelect. Fii atentă la visele tale. Acum e posibil să apară coincidenţe bizare. Când „Marea Preoteasă" apare în etalarea unui bărbat, ea reprezintă adesea o femeie pe care el o doreşte foarte mult, dar de care nu poate avea parte. Marea Preoteasa este cartea cunoştinţelor, a cunoaşterii instinctuale, supranaturale, secrete. Ea deţine multe informaţii ale Arcanelor pe care ea ar putea sau nu să ţi le dezvăluie. Coroana lunară de pe cap, precum şi semiluna de la picioarele ei, indică dorinţa ei de a ilumina ceea ce altfel nu ai putea vedea; ea dezvăluie secretele pe care trebuie să le ştii pentru a lua o decizie cu privire la o problemă, un loc de muncă, o investiţie, dragoste, carieră, familie, etc.
|
|
(III)ÎMPĂRĂTEASA
Descriere: Această arcană reprezintă o tânără şi frumoasă femeie aşezată pe o bancă având pe ea simbolul lui Venus şi ţinând în mână un sceptru. Rochia „Împărătesei" este albă cu roze şi flori închise ce simbolizează fecunditate, deci o personifică pe Venera, simbolul norocului şi al dragostei. Deasupra capului ei tronează cele 12 constelaţii ce reprezintă cercul zodiacal. În câmpul arcanei, se află şi Copacul Vieţii., iar sceptrul pe care-l ţine în mâna dreaptă are în vârf o formă de măr(sau glob pământesc, în altă variantă), rodul Pomului Înţelepciunii. « Împărăteasa » reprezintă forţa inepuizabilă a naturii cu ajutorul căreia este perpetuată viaţa, vitalitatea, fertilitatea, creşterea şi naşterea noului. Sensul general al arcanei este principiul intelectual, raţional, fecunditatea universală.
Semnificaţie: Această carte este un arhetip al puterii feminine, căci Împărăteasa este fluidă, greu de înţeles, misterioasă, fertila şi senzuală. Ea exprimă dorinţa ta de a fi în contact cu latura ta feminină, de a-ţi asculta intuiţia, de a da prioritate emoţiilor şi pasiunilor tale. De asemenea, ea poate semnifica abundenţa, fertilitatea. Oamenii vor fi mai atraşi de tine mai mult ca de obicei şi ai putea descoperi că mulţi îţi cer sfatul sau caută un umăr pe care să plângă. Acest lucru va fi benefic pentru tine, pentru că acum eşti mai capabilă să te vezi pe tine însăţi cu ochii celorlalţi. Poţi împărtăşi din experienţele dificile prin care ai trecut şi înţelepciunea şi grija ta faţă de alţii sunt importante. Această carte simbolizează principiul intelectual, raţiunea, luciditatea; ştiinţele şi studiile; forţa inepuizabilă a naturii, vitalitatea, fertilitatea şi naşterea noului. „Împărăteasa" este un creator, fie că este vorba de crearea de viaţă, de dragoste, de artă sau de afaceri.
|
|
(IV)ÎMPĂRATUL/STĂPÂNUL
Descriere: În cadrul arcanei, apare un bărbat cu barbă venerabila, aşezat pe un tron împodobit cu capete de ţap şi având în mâna dreaptă un sceptru. El este un monarh încoronat, o figură masculină puternică şi întreaga lui prezenţă emană ordine, disciplină, responsabilitate şi pragmatism, dar şi oarecare rigiditate, perfecţionism, dorinţă de stăpânire. Sceptrul e alcătuit din cerc şi semnul Tao, semn că infinitul şi calea se află în interdependenţă reciprocă. De asemenea, T.O. înseamnă Tora, Legea revelată. Zalele pe care le poartă „Împăratul" sugerează invincibilitate şi poziţionare deasupra puterilor pământeşti, iar capetele de ţap amintesc de forte saturniene. Sensul general al arcanei este autoritatea, realismul, stabilitatea, puterea, imobilismul, vârsta matură.
Semnificaţie: Împăratul ne arată că uneori dominaţia minţii asupra inimii nu este de dorit, dar în unele cazuri este necesară şi chiar binevenită. Atunci când trebuie făcute alegeri dificile, trebuie să-ţi menţii concentrarea şi această dovadă de autocontrol îţi va aduce afirmare şi încredere în tine însăţi. Mergi atunci cu curaj înainte şi fă ceea ce crezi că e cel mai bine. În plan concret, pare că o persoană de sex masculin şi/sau mai în vârstă îşi manifestă influenţa în viaţa ta. Este posibil să simţi că această persoană „conduce cu un pumn de fier" şi că asta poate fi frustrant pentru tine uneori, dar ea încearcă să te ajute să vezi că normele şi regulile au locul şi scopul lor.
|
|
(V)MARELE PREOT
Descriere: „Marele Preot" simbolizează lumea credinţei şi profunda încredere izvorâtă din certitudinea pe care ne-o oferă credinţa. În arcană, este prezent un personaj masculin stând pe un tron şi având la picioare alte două personaje văzute din spate. În mâna stângă ţine o cruce triplă, iar cu mâna dreaptă face semnul Trinităţii, îşi dă binecuvântarea. Însemnele puterii, crucea cu trei braţe şi tiara cu trei etaje ne sugerează, fără dubiu, rangul religios înalt al personajului. Cele două chei reprezintă cele două formule de deschidere ale planului fizic şi astral. Planul mental nu poate fi deschis decât cu cheia triplă şi anume cu tripla cruce. „Marele Preot" ne arată calea spre etică şi virtute şi reprezintă principiile noastre personale izvorâte din valorile morale fundamentale.
Semnificaţie: Marele Preot se referă la "a face ceea ce trebuie". Ai putea lupta cu o problemă şi nu eşti sigură că este bine ceea ce faci. Trebuie să ştii că răspunsurile sunt în tine. Aminteşte-ţi că ceea ce e „bun" pentru tine este ceea ce ţi se potriveşte ţie. Aceasta este, de asemenea, o carte care se referă mai mult la spiritualitate. Ar putea exista tensiuni între ideea ta de şi ideile celor din jurul tău. Apără-ţi convingerile. "Regulile" şi "sistemul" joacă un rol important acum. Îţi vor fi utile acum ritualurile de orice fel, ca şi un sfat din partea unei fiinţe spirituale.
|
|
(VI)ÎNDRĂGOSTIŢII
Descriere: Un bărbat şi o femeie, complet goi, stau sub mâinile întinse ale unui înger cu părul în flăcări şi care apare dintr-un nor. În spatele femeii, un pom este împodobit cu fructe rotunde, ca nişte mere şi un şarpe se încolăceşte de-a lungul tulpinii copacului(Pomul Cunoaşterii Binelui şi Răului). În spatele bărbatului, se află un pom cu douăsprezece frunze sau fructe asemeni flăcărilor(Copacul Vieţii). Arcana se referă, în special, la relaţii, schimburi, contacte, iubire, sacrificiu din dragoste, frumuseţe. Ea indică o mare experienţă de dragoste, dar ne aduce în faţa ochilor şi faptul că de acest pas este legată şi o hotărâre absolut necsară: renunţarea la cadrul de viaţă anterior şi mărturisirea neechivocă a unei singure iubiri. În Kabbala, 6 este numărul Venerei şi elementele arcanei sunt următoarele: Adam, Eva, şarpele, heruvimul şi polaritatea dublă, desprinsă în urma sciziunii - femeia şi bărbatul. Pomul aflat în partea dreaptă, cu douăsprezece roze simbolizează faptul că fiinţele trebuie să treacă prin epoca ce cuprinde, în total 12 incarnări, pentru ca, psihologic, să se realizeze în ele condiţiile noii stări androgine, adică ale bisexualităţii, prin punerea în vibraţie a întregii game a existenţei.
Semnificaţie: Această carte indică aproape întotdeauna parteneriate cu o singură persoană, cel mai adesea fiind vorba de un parteneriat sentimental. Mai rar, această carte subliniază dualitatea care exista în fiecare din noi - masculin/feminin, yin / yang, abordare / evitare şi altele de acest fel. Este posibil ca atunci când această carte apare, să te simţi confuză faţă de o relaţie sau situaţie, din viaţa ta. S-ar putea ca inima să-ţi spună ceva şi mintea, altceva. În general, este bine să faci ceea ce e de făcut în limitele moralităţii tale şi, dacă se poate, să-ţi urmezi inima. Unii spun că există doar două moduri în care funcţionăm tot timpul şi acestea sunt "teama" şi "dragostea". Oricând poţi, alege dragostea.
|
|
(VII)FAETONUL/CARUL
Descriere: Un bărbat tânăr, în armură, stă drept, neclintit, într-un car triumfal, sub un baldachin împodobit cu stele(nimeni nu poate face nimic împotriva voinţei stelelor). La car sunt înhămaţi doi sfincşi, unul alb şi unul negru şi care stau ghemuiţi în faţa lui. Cutia Faetonului este decorată cu un scut deasupra căruia se află o pasăre cu aripile larg desfăcute. Bărbatul arată a fi un prinţ, căci are o coroană de aur şi, în mâna stângă, un sceptru, simbolul puterii. Toate acestea sugerează faptul că „Faetonul" este cartea Luptei. Această arcană simbolizează marele salt spre înainte şi ne arată că ne desprindem de mediul cunoscut şi pornim pe propriul drum. Cartea indică o iscusinţă deosebită(conducerea Faetonului), dar şi o lipsă de experienţă(pătrunderea într-o lume necunoscută). Numărul 7 este numărul războiului şi al Lunii. Adevărul esenţial, magic, al „Faetonului" sună astfel: "Cu cât succesul tău este mai mare, cu atât trebuie să fii mai plin de umilinţă! "Carul" este pus în mişcare de doi sfincşi, unul alb care semnifica theomagia şi unul negru, care semnifică demonomagia, În esenţă, arcana „Carul" se referă la unificarea părţilor contrarii aflate în noi, ori la contradicţiile dintre "sine" şi lume, dintre interior şi exterior, la stăpânirea de sine, reuşită, progres.
Semnificaţie: „Faetonul" indică multă energie, dar una direcţionată, controlată, cu un scop bine definit. Când apare această carte, este posibil să fii destul de clarificată în ceea ce priveşte speranţele şi visele şi ceea ce eşti dispusă să faci pentru a le îndeplini. În general, această carte indică determinare şi ambiţie, îndeplinirea unor proiecte şi testarea şi demonstrarea calităţilor tale. Acesta este un semn că ar trebui să avansezi cu tot ce ai în minte şi în inimă şi să reuşeşti în ceea ce ţi-ai propus.
|
|
(VIII)PUTEREA/FORŢA
Descriere: Această arcană prezintă o tânără femeie care deschide, cu mâinile goale, gura unui leu sau câine roşu care, la rândul lui, pare că acceptă să se supună, deoarece îşi sprijină capul de trupul ei, în semn de încredere, de abandon. Arcana simbolizează curajul ce domină încercările vieţii, libertatea de acţiune, încrederea în sine, stăpânirea pasiunilor, voinţa ce aspiră la curăţenie morală. Adevărul rezultă din faptul că adevărata putere se bazează pe secretul profundei armonii interioare. Faptul că pentru a reprezenta puterea a fost aleasă o femeie precizează adevărata natură a principiului simbolizat şi anume că nu este vorba aici de o forţă fizică, musculară, ci de puterea interioară, spirituală. Ea ţine deschisă gura fiarei pur şi simplu cu vârful degetelor, fără a folosi obiecte de dresaj, iar animalul pare să se supună. Alura lui ambiguă care aduce atât a leu, cât şi a câine, arată faptul că el încarnează calităţile ambelor animale: puterea şi ferocitatea leului
Semnificaţie: Puterea simbolizează importanţa şi superioritatea minţii asupra materiei şi îţi spune să te concentrezi pe ceea ce vrei. În general, ea arată că vei avea capacitatea de a-ţi valorifica ideile şi de a le folosi în beneficiul tău sau al altcuiva la care ţii. Nu numai că ai posibilitatea, dar ai şi responsabilitatea să o faci. Deci învinge-ţi frica, controlează-ţi impulsurile şi nu-ţi pierde niciodată răbdarea. Este important acum să-ţi acorzi timp pentru a medita şi contempla şi a petrece ceva timp singură, cu tine însăţi. Nu te lăsa pradă îngrijorărilor şi fricii. Cartea semnifică, în principal, exercitarea forţei cu blândeţe şi sensibilitate şi nu prin mânie şi agresivitate. Sensul pozitiv al arcanei semnifică un suflet puternic, forţa morală opusă violenţei, stăpânire de sine, virtute, curaj, calm, energie, pasiune, ambiţie, optimism. Sensul opus semnifică: orgoliu, brutalitate, impulsivitate, nerăbdare, manie, cruzime, tiranie afectivă.
|
|
(IX)PUSTNICUL/EREMITUL
Descriere: „Eremitul" este reprezentat de un bătrân cu barbă înfăşurat într-o mantie lungă, care înaintează încet, într-un spaţiu arid. El priveşte în jos şi îşi luminează drumul cu un felinar pe care îl ţine în mâna dreaptă. Lumina protejată a felinarului(în unele cărţi ascuns şi sub mantie) sugerează faptul că Misterele Divine sunt protejate faţă de cei neiniţiaţi sau nepregătiţi pentru a le folosi. „Eremitul" este cartea atitudinii retrase şi a reculegerii interioare. Ea caracterizează fazele introvertite din viaţă, în care ne protejăm împotriva mediului exterior pentru a găsi liniştea şi, mai ales, pentru a ne regăsi pe noi înşine. „Pustnicul" este înţeleptul care a învins amăgirile mirajelor; bătrâneţea lui semnifică maturitatea spirituală, iar toiagul este sprijinul ştiinţei tainice, oculte. Simbolistica cărţii este complexă: meditaţia, devotamentul, cunoaşterea, înţelepciunea, discreţia, izolarea, studiul, concentrarea, valorificarea pasiunii şi ambiţiilor, toate îi sunt caracteristice. „Eremitul" nu este diferit de ceilalţi oameni decât prin atitudinea adoptată. Rămânând om, el se rupe voluntar de lume şi de agitaţia ei permanentă, pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat. Nu va rămâne mereu un pustnic, dar va şti să redevină ori de cate ori va fi nevoie. Semnificaţie: Eremitul este o carte extrem de spirituală şi adesea se referă
la instituţii şi organizaţii importante sau la oameni care le reprezintă. Această carte indică spiritualitatea, chiar dacă nu crezi în Dumnezeu. Este tot ceea ce tu consideri spiritualitate, chiar şi atunci când spiritualitatea echivalează cu iubirea. Ai putea încerca din răsputeri să-ţi dai seama acum care e "adevărul" despre cineva sau ceva, dar nu considera că trebuie să faci totul de una singură, cere ajutor dacă ai nevoie, mai multe informaţii, etc. La fel ca şi în cazul Puterii, vei avea nevoie de o anumită perioadă de singurătate şi nu-ţi fie teamă de ea. Este, de asemenea în mare măsură, o carte despre "străduinţa de a face ceea ce trebuie". Doar asigură-te că "a face ceea ce trebuie" este ceea ce este potrivit pentru tine personal şi nu te preocupa doar de dorinţele şi nevoile altora.
|
|
(X)ROATA NOROCULUI(DESTINULUI)
Descriere: Arcana este reprezentată de o roată conţinând literele latine T, A, R, O, literele ebraice Yod, Heh, Vau, Heh(numele divin) şi simbolurile alchimice ale sării, mercurului, sulfului şi apei. Ea este înconjurată de alte simboluri: sus - este un sfinx care ţine o sabie; în partea dreaptă - o fiinţă umanoidă cu cap de animal, orientată în sus; în partea stângă - un şarpe care coboară de-a lungul roţii. Colţurile cărţii sunt împodobite cu nori pe care stau un înger înaripat, un vultur cu aripile întinse, un taur cu aripi şi un leu înaripat, toate aceste citind nişte cărţi. Numele transcendental al Roţii, al Cercului este: reîntoarcerea eternă. Conform legii cosmice a figurilor geometrice, coborârea este urmată mereu de urcuş, precum noaptea este urmată de zi, eşecul de reuşită, moartea de viaţă. În funcţie de atitudinea adoptată în faţa destinului, vom cunoaşte « Roata Destinului » fie ca expresie a neputinţei şi neajutorării, fie ca indiciu privind o experienţă de viaţă care ne permite să progresăm şi să ne maturizăm. Pe planul evenimentelor, cartea indică adeseori situaţii asupra cărora nu putem exercita, într-o primă instanţă, nici o influenţă. Semnificaţie: „Roata Norocului" arată că, în general, lucrurile par a fi în schimbare. În majoritatea cazurilor, acest lucru indică schimbări pozitive şi mai ales necesare, dar pentru unele persoane, schimbarea în sine poate fi foarte dificilă. Aceasta este o perioadă cu o mare încărcătură spirituală şi karmică. Trebuie să accepţi că schimbarea face parte din ciclul vieţii. Această carte arată întotdeauna că "totul trece", fie că e vorba de o perioadă buna sau de una rea. Dacă brusc te afli "în al nouălea cer", păstrează-ţi cumpătul, pentru că şi această senzaţie, ca orice în viaţă, va trece. Trăieşte în prezent, contează pe calităţile tale şi realizează că o mare parte din viaţă este în afara controlului tău, dar chiar şi acest lucru e normal. Fă modificări şi gândeşte pozitiv.
|
|
(XI)DREPTATEA
Descriere: Arcana are reprezentată pe ea o femeie cu o privire sobră, într-o poziţie oarecum rigidă aşezată fiind pe un tron. În mâna dreaptă ţine o spadă cu vârful în sus - simbol al karmei, al justiţiei divine - iar în mâna dreaptă, o balanţă cu braţele perfect echilibrate - simbol al justiţiei corecte, incoruptibile, echitabile. Această carte reprezintă înţelegerea clară, obiectivă, sentinţa dată cu hotărâre, fără răutate, în deplină cunoştinţă de cauză, care arată că vom obţine ceea ce ni se cuvine. Prin aceasta, cartea exprimă un grad înalt de responsabilitate privind propriile acţiuni. Nici o prigoană nu ne loveşte fără vină azi, ci ca urmare a unor păcate săvârşite cândva. Dacă n-ar trăi în noi rădăcinile tainice ale trecutului, flora sălbatică a karmei n-ar putea creşte din solul vieţii noastre prezente. Sensul general al arcanei este deci: echilibru, rigoare, armonie, legi, cinste, justiţie pământească şi cosmică(legi karmice), imparţialitate, onestitate, disciplină.
Semnificaţie: Dreptatea se referă la ideea de karmă şi la legea cauzei şi a efectului, arătând că toate evenimentele şi toţi oamenii, sunt conectaţi la nivel spiritual. Totuşi e important de reţinut că nu tot ceea ce faci este un rezultat direct al acţiunilor proprii sau a karmei. Uneori, te poţi confrunta cu rezultatele acţiunilor cuiva apropiat şi acest lucru poate fi uneori la fel de dificil, ca si cum te-ai împotrivi la propriile tale acţiuni. Nu te învinui inutil şi dureros. Această carte indică nevoia de echitate, echilibru şi armonie. Trăieşte cât mai echilibrat şi rezonabil. Dacă eşti direct implicată într-o chestiune legală, este foarte probabil ca ea să se rezolve, în mare măsură, în favoarea ta.
|
|
(XII)SPÂNZURATUL
Descriere: Cartea prezintă un tânăr, spânzurat de un picior, cu capul în jos, de un eşafod în forma literei T(o cruce Tau). Tibia piciorului stâng este încrucişată în spatele piciorului drept, alcătuind o altă cruce, răsturnată, iar braţele îi sunt legate la spate. O aură de lumină, un nimb de raze străluceşte în jurul capului său, iar din eşafod cresc frunze verzi. Este cartea Resemnării. Arcana se referă la greutăţi greu de acceptat şi suportat, la sacrificiul de sine(în favoarea altora sau pentru a împlini un traseu spiritual), probleme financiare, perioadă de stagnare, sănătate şubredă. Poziţia răsturnată a personajului, spânzurat de picioare cu capul in jos, arată că optica înţelepciunii este inversată şi că înţeleptul nu are rădăcini în această lume, ci in cer. Această postură este cunoscută din practica yoghină că ar favoriza trezirea celui de-al treilea ochi, trezindu-se astfel capacitatea latentă a clarviziunii. Această carte semnifică atât necesitatea, dar şi ocazia de a ajunge la o răsturnare a cursului vieţii, de schimbare a concepţiei asupra lumii, ca urmare a unei înţelegeri profunde. Sensurile pozitive ale arcanei sunt devotamentul, supunerea, acceptarea, viaţa spirituală, sacrificiul, iar sensurile negative sunt alienarea, misticismul steril, dependenţa, lipsa de libertate, pedeapsa, impasul.
Semnificaţie: Această carte arată că te afli la o răscruce de drumuri cu doar două opţiuni, de tipul : cu/fără, înăuntru/în afară, sus/jos, da/nu. Ai putea simţi că vrei să faci ceva, dar neştiind ce şi cum să faci. Dacă se întâmplă aşa ceva, e un semn clar că trebuie să te opreşti, să te relaxezi şi să examinezi modalităţile prin care să renunţi de a controla viaţa ta sau a altora, situaţii, oameni sau lucruri. E posibil să fie nevoie să renunţi la anumite atitudini sau dorinţe care sunt depăşite. Orice sacrificiu pe care îl faci, îţi va deschide orizontul către ceva mai valoros decât ceea ce ai renunţat. Este o perioadă de gândire şi analiză, în special dacă vrei să găseşti o cale care să-ţi servească interesele prin schimbare.
|
|
(XIII)MOARTEA
Descriere: În carte, apare un schelet în armură neagră de cavaler, ce călăreşte un cal alb de luptă(remarcaţi multiplele contraste alb-negru ale arcanei), calcă pe un trup uman, de pe al cărui creşte a căzut o coroană. Aceasta arată că nimeni nu se poate sustrage morţii, ceea ce aduce pe aceeaşi treaptă pe bogat şi sărac, pe stăpân şi supus. În faţa cavalerului negru, se mai află un episcop şi di copii îngenuncheaţi care cer parcă îndurare. În mâna stângă ţine un stindard negru cu o floare albă, ce semnifică viaţa născută din moarte. În spate, se observă o corabie pe un râu şi la orizont, soarele apune între două turnuri, simbol al vremelniciei tuturor. Această arcană, atât de temută, simbolizează principiul transformării, sfârşitul inevitabil şi necesar, începutul unei noi etape. Ea are un sens pozitiv(!) de transformare care înnoieşte, evoluţie, capacitate de regenerare, renunţarea la iluzii şi un sens negativ de transformare radicală şi subită, ratare, fatalitate, pesimism, tristeţe, doliu, durere. Omul a făcut din „moarte" un alt nume pentru „teamă".
Semnificaţie: Moartea nu indică în mod necesar moartea fizică. De fapt, ar fi o dovadă de iresponsabilitate din partea ghicitorului în Tarot să prezică moartea fizică pentru că suntem fiinţe dotate cu voinţă şi asemenea chestiuni nu sunt precis stabilite, căci Creatorul poate acorda graţieri sau amânări atunci când crede El de cuviinţă. Această carte indică doar transformarea şi schimbarea şi arată o perioadă de transformare profundă, foarte probabil atât la nivel interior cât şi exterior. Situaţii, lucruri şi oameni pe care ai contat sau erai obişnuită să te bazezi, ar putea să nu mai reprezinte acelaşi lucru pentru tine, iar această schimbare poate fi dificilă pentru unii oameni. Cu cât accepţi mai deschis schimbările de orice fel din această perioadă şi cu cât te „controlezi" mai puţin, cu atât această perioadă va fi mai uşoară. Deseori, ceea ce trebuie să părăseşti este o anume credinţă sau atitudine care te limitează. Uneori nu putem realiza cât de mult ne rănesc propriile noastre atitudini şi când acest lucru se întâmplă, această perioadă poate fi un semnal de deşteptare. Energia acestei perioade nu e doar schimbare şi distrugere, este schimbare şi distrugere urmate de reînnoire.
|
|
(XIV)CUMPĂTAREA/TEMPERANŢA
Descriere: În centrul cărţii, se află un înger înaripat(un heruvim), care are un semn solar pe frunte, toarnă un lichid care seamănă cu flăcările, dintr-o cupă în alta, sugerând esenţa Vieţii sau experienţe cu forţele întunecoase şi luminoase ale planului astral. El stă cu un picior pe o piatră, iar celălalt este cufundat în apă, cu aluzie la cele două planuri şi la transferul energetic între ele şi anume planul fizic şi planul emoţional. În unele cărţi, apare mai evident faptul că figura aparţine unei femei, care arată pasivitatea şi că orice virtute este, de fapt, pasivă, adică potenţială. Lângă heruvim cresc flori de iris, simbolul vieţii sau al regalităţii. Lacul se leagă printr-o cărare de munţii din spatele său, iar Soarele luminează acest peisaj de basm - fiind la apus semnifică asfinţitul vieţii. Acţiunea îndeplinită de femeia-înger pare că se defăşoară într-un ritm atemporal, continuu, fără sfârşit, fără scop şi fără rezultat.
Semnificaţie: Semnificaţia cărţii „Cumpătarea" devine mai uşor de înţeles, dacă o numim "măsura cea justă". Ea personifică antiteza sănătoasă faţă de cartea care îi urmează în jocul de Tarot - Diavolul(cartea XV) - care simbolizează lipsa de măsură. Armonia, echilibrul, calmul şi pacea sufletească sunt trăsăturile caracteristice acestei arcane. Aceasta este o carte a echilibrului, manifestat sub diverse forme şi a relaţiilor de toate tipurile: prieteniile, familia, parteneriatele sentimentale, precum şi parteneriatele în muncă, toate au nevoie de atenţia ta. Este de asemenea, o carte despre potrivire, ajustare şi compromis. E posibil să trebuiască să încerci felurite abordări ale chestiunilor înainte de a găsi ceea ce ţi se potriveşte cu adevărat. Deşi, în general, toate relaţiile tale pot merge destul de bine(sau cel puţin asta e părerea ta), ar trebui să cercetezi problemele tale personale mai profund, pentru a vedea dacă şi cum acestea corespund cu calea ta şi în cazul în care corespund, să vezi cum să lucrezi cu ele şi sa le integrezi unele cu altele. Ideea este acum de a face ceea ce este nevoie pentru a găsi echilibrul în tine însăţi, în relaţiile tale cu obiectivele şi aspiraţiile tale.
|
|
(XV)DIAVOLUL
Descriere: Această figură malefică este un monstru hibrid cu coarne de ţap, cu picioarele acoperite de blană, cu gheare de şoim, cocoţat pe un piedestal cu rolul de tron. Este dezbrăcat, ca şi cei doi oameni de la picioarele lui, ceea ce sugerează un timp paradiziac, când fiinţele nu aveau nevoie de veşminte. Arcana vorbeşte despre forţa instinctelor, despre omul căzut în animalitate, despre abdicarea de la condiţia de om. Aripile, care sugerează independenţa, autonomia sunt de liliac, arătând că este o fiinţă a întunericului. Acest monstru are în mâna dreaptă un sceptru care se termină cu nişte flăcări, ceea ce ar putea sugera şi o torţă, căci el luminează calea spre Întuneric. Coroana sa este o pentagramă inversată, semn al răului. De tronul lui sunt înlănţuiţi doi oameni goi, un bărbat şi o femeie, care nu au aripi, dar au cozi de animal şi postura lor îi plasează în postura de supuşi ai Diavolului(sunt lipsiţi de libertate). Dramatica este astfel şi prezenţa celor doi oameni înlănţuiţi laolaltă, emblema tragică a divizării sexelor, care a introdus, în locul uniunii, dorurile pasiunii nestinse şi ficţiunea cum că este posibilă unirea cărnii cu carnea. Cele două trupuri înlănţuite constituie negaţia unirii şi zădărnicirea unirii sufleteşti şi spirituale pe plan superior.
Semnificaţie: Dintre toate cărţile de Tarot, Diavolul poate fi desluşit cel mai greu(corespunzător naturii sale), întrucât pentru fiecare are o înfăţişare anume. Simbolizează senzualitatea excesivă, instinctele primare, dorinţele nestăpânite şi josnice, sexul, bogăţia materială. Totuşi „Diavolul" nu e o carte a cărei interpretare e atât de înfricoşătoare, aşa cum este descrisă în multe locuri. Este o carte despre constrângere, dependenţă sau abuz, dar deseori acestea sunt metaforice şi interioare. Această carte îţi cere să priveşti dincolo de aparenţe şi să cobori adânc în adevărul şi semnificaţia unei situaţii. Ţi se cere, de asemenea, să-ţi aminteşti că atunci când te simţi limitată, aproape întotdeauna deţii cheia propriei tale libertăţi. În primul rând, nu renunţa la speranţă! Este important să-ţi aminteşti că indiferent în ce situaţie te afli, ai întotdeauna opţiuni. În primul rând, nu lăsa alte persoane să-ţi spună ca opţiunile sunt limitate. Daca ai ajuns totuşi la această concluzie, fii sigură că ai făcut-o de una singură.
|
|
(XVI)TURNUL/CASA DOMNULUI
Descriere: Un fulger distruge acoperişul unui turn amplasat pe vârful unui munte. Turnul semnifică dorinţa de înălţare şi imperfecţiunile sale(faptul că nu are uţă şi ferestrele sunt prea mici) ne sugerează umanul, efemerul şi eşecul. Această arcană a mai fost numită şi Turnul Babel, o construcţie care reliefează orgoliul şi lipsa de măsură. Acoperişul şi ferestrele sunt în flăcări; doi oameni au sărit şi sunt în cădere liberă, simbol al pierderii stării paradisiace. Focul divin retează elanul constructorilor, care şi-au pierdut credinţa, s-au îndepărtat de Dumnezeu. Arcana arată că omul este singurul responsabil de nenorocirile care cad asupra lui, ele este autorul lor, chiar dacă nu conştientizează asta.
Semnificaţie: „Turnul" este o carte despre schimbare, doar ca, la fel ca şi „Diavolul" şi „Moartea", semnificaţia cărţii nu este atât de înfricoşătoare sau de rău augur aşa cum e reprezentată în imaginile de pe cărţi. Ar fi dezastruos să te agăţi de situaţia actuală acum. Mergi în direcţia schimbărilor. Este posibil ca unele persoane sau situaţii pe care ai contat să nu mai fie disponibile. Aceasta nu e ceva de care să te temi; schimbarea este în natura vieţii şi încercând să o împiedici, este ca şi cum ai încerca să vâsleşti în direcţia opusă curgerii râului. Dacă ai construit castele de nisip, acesta poate fi momentul când se pot prăbuşi. Asta e o problemă dacă o laşi tu să fie; vei putea să le înlocuieşti cu vise şi scopuri mai realiste şi accesibile. Poţi trece prin această perioadă destul de bine, în special dacă îţi aminteşti că dispui de toate resursele de care ai nevoie, pentru a aborda viaţa şi să faci ceea ce trebuie să faci.
|
|
(XVII)STEAUA
Descriere: Arcana înfăţişează o femeie frumoasă, goală(Eva, Isis, Venera) care stă cu genunchiul stâng pe malul unei ape, iar cu piciorul drept se sprijină miraculos pe suprafaţa acesteia. Din cele doua vase pe care le ţine în mâini, varsă apa în râu şi pe malul acestuia; o pasăre s-a aşezat pe vârful unui arbust, în spatele ei, iar o stea mare străluceşte pe cer înconjurată de alte şapte stele mai mici. Pasărea aparţine elementului Aer şi stabileşte o legătură între cer şi pământ, între om şi univers, fiind sinonimă cu spiritul. Nuditatea personajului sugerează atât reîntoarcerea la starea primordială inocentă, cât şi la puritatea, virginitatea acelei stări. Prezenţa florilor de pe malul apei, ca şi a arborelui sugerează ciclul naturii, regenerare. Stelele aduc o dimensiune cosmică, căci ele intervin în viaţa omului, influenţându-i destinul. Acţiunea pe care o face femeia nu are utilitate şi pare lipsită de sens: ea dăruieşte, împrăştie, risipeşte. În acest gest aparent ilogic stă mesajul arcanei: darul are o valoare dată de modul în care se face: fără a se aştepta nimic în schimb, fără economie. Această arcană mai este asociată cu Sirius şi mai e numită Steaua Magilor.
Semnificaţie: Este cartea speranţei, a înţelepciunii şi perceperii conexiunilor superioare. Ea arată că plănuim sau începem anumite lucruri care ne vor duce departe, în viitor şi în a căror evoluţie pozitivă ne clădim speranţe întemeiate. Când apare această carte, poţi avea sentimentul că eşti plină de inspiraţie. Te poţi simţi mai plină de speranţă cu privire la viitor şi e probabil ca dorinţele tale - indiferent dacă acestea sunt emoţionale sau financiare, sau de amândouă felurile - să fie îndeplinite. Aceasta este, de asemenea, o carte foarte spirituală. Ai putea să ai sentimentul unei comuniuni cu tot ce există şi ar fi bine să te laşi cuprinsă de această senzaţie. Această carte este un semn bun şi ar trebui să cercetezi care sunt schimbările pe care doreşti să le faci şi ce atitudine e necesar să adopţi în această direcţie.
|
|
(XVIII)LUNA
Descriere: Arcana are trei planuri distincte: acvatic, terestru şi celest. În planul acvatic, de culoare albastră(de fapt, culoarea care domină), un rac iese dintr-un lac, de la care porneşte o cărare în depărtare. Sensibilitatea extremă a racului l-a desemnat să fie reprezentarea fricii pentru om şi domiciliul Lunii(în astrologie, simbol pentru subconştient, sentimente, temeri) se află în zodia cu acelaşi nume. De o parte şi de alta a cărării, se văd doi câini(sau un câine şi un şacal) şi două turnuri, fiecare cu câte o singură fereastră. Animalele sunt faţă în faţă şi par să păzească graniţa dintre cele două lumi(cea acvatică şi cea terestră). Se sugerează astfel dominaţia Lunii asupra forţelor animale. Luna, reprezentată în faza de creştere, este înconjurată de picături galbene(culoarea spiritualităţii) care par să urce mai degrabă decât să coboare, fiind parcă aspirate de regina nopţii. Aceasta arată puterea de atracţie a Lunii asupra spiritului animalic şi uman, implicit.
Semnificaţie: Aceasta carte ne duce în misterioasa lume a întunericului şi a nopţii, în lumea de imagini a sufletului, spre presimţirile, dorurile şi visele noastre. Ea vorbeşte despre forţele subconştientului: ele trebuie dezvoltate şi folosite, dar şi foarte bine stăpânite, sinergic cu forţele conştiente, supuse controlului, raţiunii şi logicii. Cartea indică faptul că lucrurile ţi se pot părea oarecum confuze, în acest moment. Ar putea să-ţi fie greu să înţelegi încotro de îndrepţi şi mult mai dificil să înţelegi ceea ce alţii gândesc şi simt! Ai nevoie acum să trăieşti cu incertitudinea; nu încerca să forţezi lucrurile sau oamenii să facă ceva înainte de a fi tu însăţi clarificată ce vrei. Eşti cu siguranţă într-o fază mai intuitivă ca de obicei, aşa că va fi bine să ai încredere în instinctele şi impresiile tale, chiar dacă nu ştii de unde îţi vin. De asemenea, trebuie să ştii că atunci când apare această carte, trebuie să înţelegi că aparenţele înşeală şi dacă simţi că nu poţi avea încredere în cineva, înseamnă că probabil aşa trebuie. Mergi după intuiţia ta. Dacă aştepţi un răspuns de la cineva, acesta poate, din păcate, să dureze mai mult decât ai dori, de aceea încearcă să ai răbdare.
|
|
(XIX)SOARELE
Descriere: Un copil mic, complet dezbrăcat, stă călare pe un cal alb, fără şa şi fără frâu, cu braţele şi picioarele larg întinse, corpul său având astfel forma unei pentagrame. Copilul ţine în mâna sa stângă, un mare drapel roşu, care fâlfâie în vânt. În spatele calului, se află un perete de cărămidă, după care se ivesc patru flori ale soarelui. Soarele este prezentat personificat, umanizat şi razele care pleacă de la el arată diferitele moduri cum el influenţează viaţa terestră: razele ondulate au un efect mai slab şi simbolizează căldura astrului, iar razele drepte au un efect vizibil şi direct şi simbolizează lumina lui. Chipul din centrul Soarelui exprimă permanenţa stării sale, căci pare fixat la zenit ca o eternă clipă prezentă. Copilul este simbolul întregii omeniri, prin inocenţă şi simplitate sau iniţiatul care domină natura animală(calul alb).
Semnificaţie: Cartea « Soarele » exprimă o mare bucurie de viaţă, vitalitate, căldură şi încredere. Sensul general al cărţii este dragostea, prietenia, lipsa de egoism, înţelegerea, bucuria de a fi, încredere, pace, comunicare, contacte. Când apare această carte, e un semn că e posibil să te simţi mai liberă ca până acum. E o perioadă bună să-ţi iei o vacanţă sau să încerci diferite lucruri noi. Trebuie să te bucuri de vitalitate, libertate şi să te exprimi cu mai multă vigoare. Este momentul să socializezi să faci noi cunoştinţe, să ieşi în lume. Cartea se concentrează pe relaţiile cu ceilalţi şi pe procesul complex şi dificil de autocunoaştere. Ea reprezintă, în această poziţie, fericirea materială, mulţumirea, realizările şi legăturile de succes. Este bine să străluceşti, să te bucuri de ceea ce primeşti. Apar reuşite şi câştiguri mult aşteptate, te simţi protejată(„undeva, acolo sus, cineva te iubeşte!"), afecţiunea ta este împărtăşită.
|
|
(XX)JUDECATA
Descriere: În partea de sus a desenului, se vede un înger căruia i se văd doar capul şi braţele: are bucle aurii(înţelepciune, sfinţenie) şi aripi(suflet, înălţare). Îngerul reprezintă un plan superior de evoluţie; el este situat între om şi Dumnezeu, dar este în acelaşi timp un ideal către care omul ar trebui să tindă. Îngerul ţine în mâini o trompetă în care suflă şi de care este agăţat un steag cu o cruce. După cum se observă, arcana conţine multe aluzii la lumea credinţei şi a mai fost numită şi „Judecata de Apoi", aceasta fiind conotaţia care aduce o oarecare teamă. crucea uneşte cerul(planul vertical) cu pământul(planul orizontal).treziţi de chemarea heruvimului, morţii ies din mormintele lor: în prim-plan, apar o femeie cu braţele întinse, un bărbat şi un copil. Alte figuri similare apar în fundal. Mormântul este tot un simbol religios semnificând locul metamorfozei corpului în spirit, al renaşterii într-o altă fiinţă(C.G.Jung).
Semnificaţie: De multe ori, această arcană este interpretată eronat, considerându-se că ea reprezintă pedepsirea, osândirea şi, de aceea este privită cu frică şi groază. Dar de fapt, ea simbolizează pasul decisiv al devenirii de sine, reuşita procesului de transformări alchimice care face ca materia inferioară să capete consistenţă superioară. Prin aceasta, cartea are o semnificaţie străbătuta în totalitate de sentimentul fericirii, ea însemnând renaştere, credinţă, eliberare de patimi, înviere, revelaţie, vindecare, miracol, perioadă de transmutaţie, de metamorfoză. „Judecata" poate fi o carte despre ajungerea uneori prea rapida la concluzii, decizii şi judecăţi. Dacă eşti predispusă spre asemenea situaţii, este un semnal clar că ar trebui să încetineşti şi să reflectezi mai mult, să nu judeci oamenii şi situaţiile în grabă. Conştientizând asta, ea poate simboliza o adevărată perioadă de deşteptare spirituală.
|
|
(XXI)LUMEA
Descriere: Dintre toate arcanele tarotului, aceasta este singura care prezintă o scenă statică, asemănătoare unui tablou, celelalte arcane înfăţişând personaje vii, indiferent dacă sunt sau nu în acţiune. În centrul arcanei, este reprezentată o femeie aproape goală, acoperită fiind doar de un văl şi având în mâini două baghete(una albă şi alta neagră) care semnifică cele două vrăji ce întreţes viaţa, magia albă şi magia neagră. Poziţia corpului său, ridicat, sprijinit doar pe un picior, cu braţele deschise, este reprezentarea tradiţională a lui Mercur cu aripi la picioare, a lui Hermes, în Grecia antică. Cununa sau ghirlanda din jurul personajului este alcătuită din plante verzi(probabil de laur, simbolul eternităţii) şi semnifică Cercul Vieţii, având şi un efect protector. În cele patru colţuri ale cununei, se află alte patru figuri - un taur, un leu, un vultur şi un chip uman sau de înger(părul auriu sau chiar, în unele arcane, cu aripi). Cele patru figuri se asociază celor patru elemente(Pământ, Foc, Apă şi Aer) şi celor patru zodii fixe, care semnifică cele patru anotimpuri în plenitudinea lor(Taur, Leu, Scorpion şi Vărsător). Este vorba de un traseu spiritual, de la brutalitatea, animalitate şi fecunditate(taur), la un principiu superior, nobleţe, generozitate(leu), la o stare spirituală, ascensiunea către planul ceresc(vulturul) şi la fiinţa perfectă, dup chipul şi asemănarea Creatorului(chipul uman).
Semnificaţie: Toate experienţele din celelalte arcane se aduna în această carte. Ele sunt unificate şi potenţate aici, îşi dezvăluie atât sensul şi valoarea, cât şi felul în care trebuie folosite. „Lumea" este un simbol al totalităţii, al perfecţiunii. Această arcană este, din punct de vedere spiritual, suma tuturor celorlalte cărţi. Ea se referă, în general, la împrejurări de viaţă favorabile, la evenimente fericite; simbolizează un principiu al plenitudinii, succesul în toate domeniile, reuşite personale; petreceri, mondenităţi. Totuşi, arcana „Lumea" poate semnifica şi faptul că simţi « greutatea întregii lumi pe umerii tăi » şi că nu e uşor să trăieşti. Este o perioadă excelentă pentru a vedea cât de bine e să ceri ajutorul atunci când ai nevoie. Aminteşte-ţi că nu trebuie neapărat să faci totul de una singură. Aceasta poate fi însă şi o carte a împlinirii. Ai muncit din greu şi eşti aproape de « linia de sosire ». Nu renunţa acum când aproape ai terminat! Ai cu siguranţă nevoie de o binemeritată odihnă şi relaxare; nu-ţi fie teamă să o faci. Te apropii de "cine eşti cu adevărat", la niveluri mai profunde.
|
|
|
|