SOARTĂ ȘI DESTIN
Deși se crede că acești termeni sunt sinonimi, trebuie să cunoașteți că au totuși înțelesuri diferite. Primesc uneori solicitări care sună astfel: ”care este destinul meu?” sau ”am și eu o soartă?”, sau ”când îmi voi întâlni destinul?”. Sunt întrebări la care nu se poate da un răspuns, căci ele sunt de ordin general și purtătoare de semnificații ambigue, derutante. Despre ce fel de ”destin” se întreabă: în relații, carieră, de câtă sănătate se va bucura persoana și câte alte perspective poate da cineva cuvintelor ”soartă” și ”destin” este greu de estimat.
Cuvântul ”soartă” sau ”fate” în engleză (de aici și derivatele ”fatalitate” și ”fatidic”) își are originea în latinescul ”fatum”, care înseamnă o putere supranaturală care poate hotărî pe de-a-ntregul traiectoria vieții unui om. Soarta este ceva ce nu putem schimba: după tinerețe vine maturitatea și apoi bătrânețea, iar moartea este un sfârșit firesc atunci când viața își urmează cursul și toate aceste etape trebuie acceptate, căci ele nu pot fi schimbate sau evitate.
Cuvântul ”destin” se trage tot din latină, respectiv din cuvântul ”destinare” care înseamnă a determina, a aranja, sau a alege. Se confundă adesea cu ”pre-destinare” care înseamnă într-adevăr ceva de dinainte aranjat, stabilit de către o forță superioară. Destinul însă este ceva care poate fi modelat, modificat prin implicare și nu reprezintă explicit voința unei forțe supranaturale, exterioare individului și care trebuie automat acceptată de acesta. Destinul mai înseamnă și scopul, locul unde vrem să ajungem, ”destinația” unei etape de viață sau a întregii vieți.
Cele două cărți de tarot care ilustrează aceste două concepte fundamentale sunt două arcane majore, două atu-uri cum li se mai spune: (X)Roata Destinului și (VII)Carul. În Roata Destinului sau, mai corect, a Norocului, este reprezentată o roată conţinând literele latine T, A, R, O, literele ebraice Yod, Heh, Vau, Heh(numele divin) şi simbolurile alchimice ale sării, mercurului, sulfului şi apei. Ea este înconjurată de alte simboluri: sus – este un sfinx care ţine o sabie; în partea dreaptă – o fiinţă umanoidă cu cap de animal, orientată în sus, iar în partea stângă – un şarpe care coboară de-a lungul roţii. Colţurile cărţii sunt împodobite cu nori pe care stau un înger înaripat, un vultur cu aripile întinse, un taur cu aripi şi un leu înaripat. Este o arcană pasivă, în care consultantul doar reacționează, se complace în postura de victimă; se poate revolta dacă se simte nedreptățit de hotărârea instanței superioare, dar nimic nu se va schimba, căci el va fi mereu în defensivă. Adesea, cărțile înconjurătoare pot descrie pe cineva care folosește des cuvintele ”nu pot”, ”nu am ce să fac” și care simte invidie pe cei care reușesc să răzbată, neacordându-le niciun merit personal, ci doar considerând că au fost mai norocoși.
Roata Destinului și Carul
În (VII)Carul, vedem un bărbat tânăr, în armură, care stă drept, neclintit, într-un car triumfal, sub un baldachin împodobit cu stele. La car sunt înhămaţi doi sfincşi, unul alb şi altul negru şi care stau ghemuiţi în faţa lui. Corpul vehiculului este decorat cu un scut deasupra căruia se află o pasăre cu aripile larg desfăcute. Bărbatul pare a fi un prinţ, căci are o coroană de aur şi în mâna stângă ține un sceptru, simbolul puterii. El conduce, cu mâini ferme, atelajul spre locul unde dorește să ajungă. Carul este o arcană activă, o carte a faptelor, nu a contemplării. Chiar dacă succesul nu este imediat, consultantul va lua orice eșec ca o oportunitate de a învăța ceva și de a-și demonstra tăria de caracter. Cei care sunt aidoma conducătorului arcanei sunt toleranți și se bucură de reușita altora, pe care îi apreciază și se simt stimulați să dea dovadă de mai mult curaj și perseverență.
În viața noastră de zi cu zi, venim în contact atât cu cei care sunt sub energia Roții Destinului, cât și cu cei care sunt aidoma prințului în armură care își strunește cei doi cai de culori alb-negru (tendințele contrarii care sunt prezente în fiecare din noi), ca să poată să călătorească spre destinația pe care și-a propus-o.
NOTĂ! După cum ați observat, arcana intitulată ”Roata Destinului” semnifică, de fapt, ceea ce noi, românii, numim ”soartă”, deci diferit de cum a fost ea greșit tradusă din engleză, limba celui care a pus bazele setului clasic de tarot (Rider/Waite). În engleză, i se spune ”Wheel of Fortune”, deci corect ar fi fost ”Roata Norocului”. În cursul meu de tarot, am descris-o și ca fiind a ”Destinului” pentru că termenul a devenit deja uzual, fiind publicat în multe articole și cărți.
|