CHEMAREA STRĂBUNILOR
Odată pornit pe calea tarotului în calitate de ucenic (fie că o faci de 10 sau de 30 de ani, rămâi mereu un învățăcel într-o știință/artă ocultă), treci prin tot felul de experiențe neobișnuite. Unele se referă la înțelegerea propriei tale vieți, prin altele poți atinge însă experiențe karmice care au darul de a (re)găsi repere din vieți anterioare (evenimente, oameni dragi, etc.).
Am fost pasionată, pentru perioade mai mici sau mai mari de timp, de diferite curente de divinație. Am început cu taroturile clasice, Rider Waite și Marsilia, apoi m-am îndrăgostit de taroturile țigănești și mai târziu m-a încântat Lenormandul. Acum trei ani, am fost sedusă de taroturile celtice, studiind și achiziționând mai multe seturi timp de un an de zile. Cu unul din aceste seturi, am trăit însă o experiență neobișnuită și care m-a dus cu gândul că aceste pasiuni neobișnuite pot fi o reminiscență a unor rădăcini, a unor posibili strămoși în poporul celtic. De fapt, am descoperit că mulți din cei născuți într-o anumită zonă a țării noastre ar putea avea înaintași în acest popor fascinant.
Celții au fost triburi antice care au trăit pe teritoriul a ceea ce sunt astăzi Irlanda, Scoția, Țara Galilor, Cornwall, insula Man și regiunea Bretania din Franța. Preoții lor se numeau druizi, iar biserica lor a fost distrusă de romani. Druizii erau mai mult decât sunt preoții în cultura creștină: erau atât preoți, cât și vraci, învățători, conducători. Cu totul neobișnuit pentru discriminarea din creștinism, druizii puteau fi atât bărbați, cât și femei. Femeile celte erau egale în drepturi cu bărbaţii, fiind deseori întâlnite în roluri de războinice, conducătoare şi comerciante. Situaţie adevărată, reflectată foarte bine în serialul ”Urzeala tronurilor” acolo unde multe din personajele feminine din Westeros şi Essos prezintă similarităţi mari cu războinicele şi reginele celte. Se pare că acest cuvânt ”druid” derivă din numele arborelui stejar, care era, la celți, simbolul puterii. Viaţa religioasă a celţilor era marcată de sărbători, care erau legate de schimbarea anotimpurilor şi de fenomenele astronomice importante.
Setul de tarot cel mai scump din lume este Greenwood Tarot (400-500 dolari folosit, iar unul neatins s-a vândut anul acesta cu 2700 de lire). Este un set care conține imagini de animale și personaje fantastice specifice culturii celtice și chiar din perioada premergătoare acestei culturi. Chesca Potter, creatoarea imaginilor din Greenwood Tarot aparţine mişcării britanice păgâne care mai practică ritualuri druidice străvechi. Ea s-a retras complet din viaţa publică, ultimul său interviu fiind dat acum mai bine de 20 de ani (în 1992). Greenwood Tarot a apărut în 1996, apoi autoarea nu şi-a mai dat acordul pentru a fi retipărit şi s-a izolat misterios chiar şi faţă de prieteni, colaboratori şi rude. Explicaţia acestei atitudini este aceea că persoanele care deţin informaţii oculte le transmit unui număr mic de iniţiaţi şi nu doresc publicitate în ceea ce le priveşte.
Personal, nu am reușit să achiziționez un set nefolosit, ci doar o copie pe care o păstrez cu religiozitate și pe care o folosesc doar pentru meditaţie și nu pentru divinaţie. Cel mai palpitant a fost însă căutarea lui pentru că am dat peste o femeie extraordinară care găzduiește niște informații despre acest set de tarot magic, căci creatoarea lui nu mai are niciun site sau blog personal. Cea care are o secțiune pentru Greenwood Tarot pe propriul site se numește Mi-Shell este o vindecătoare cu tradiții vechi, căci bunica ei a fost șaman al tribului Uryanchai din Siberia. Ea este asistentă calificată și terapeut jungian în Ontario și acum doi ani de zile, i-am adresat o întrebare, nedumerită fiind de imaginea unei cărți din tarotul Greenwood.
Asemănare
Patru de Cupe din Greenwood Tarot reprezintă o statuetă care pe mine m-a dus imediat cu gândul la ”Gânditorul de la Hamangia”. Pentru cei care au uitat ce au învățat în școală la istorie, imaginea acestei statuete din secolul III-IV î.Hr. se află pe bancnota de 200 de lei. ”Gânditorul” este reprezentat de un bărbat așezat pe un scăunel, scăunelul respectiv fiind o replică fidelă a scăunelelor de piatră din neolitic. Bărbatul are coatele așezate pe genunchi și își sprijină capul în mâini. Se crede că statuetele (mai există și reprezentarea unei femei, deși acea statuetă nu este atât de ”celebră” ca cea a bărbatului) ar fi opera unei civilizații venite din Anatolia și stabilită în zona de sud-est a României de astăzi, cu precădere în zona Dobrogei. Tot căutând ca un veritabil detectiv, am aflat că în Anatolia a existat o ramură a celților cunoscuți sub numele de ”galati” care au emigrat apoi pe meleagurile noastre și ar fi întemeiat orașul Galați, aflat la o aruncătură de băț de orașul meu natal, Brăila. Această etimologie a orașului Galați a fost sugerată de istorici de renume precum Cezar Bolliac, Ion Ghica, I.H.Rădulescu și Nicolae Iorga.
Mi-Shell mi-a răspuns și ea spunându-mi că, de fapt, creatoarea tarotului Greenwood a cules cele mai puternice simboluri păgâne (precreștine) și le-a dat viață prin imaginile cărților tarotului pe care l-a creat. Mi-este greu să explic starea de perplexitate pe care am avut-o descoperind aceste legături și care m-au făcut să mă întreb oare cât de multe porniri instinctuale și inexplicabile pe care le avem de-a lungul vieții se datorează memoriei unor vieți trecute sau unor gene moștenite.
Mi-Shell
Așa că dacă descoperiți că vă atrage inexplicabil de mult culturi cu care nu ați avut niciun contact în această viață, ar trebui să cercetați dacă nu cumva legături străvechi ale strămoșilor voștri duc spre respectiva zonă geografică. Sau, de ce nu, poate într-o altă încarnare, chiar ați trăit, ați iubit sau ați murit acolo.
Film serial ”Străina”
https://www.youtube.com/watch?v=ledHVF1ZtDI
Refren:
”Cântă-mi un cântec al unei fetișcane care s-a dus,
Spune-mi, aș putea să fiu eu acea fată?
Cu sufletul vesel a plecat ea într-o zi,
Peste mare către Skye.” (insulă muntoasă a Scoției)
AstroVesta® 11.12.2017
|