acasa


ASTROLOGIE si TAROT - doua metode de aflare a viitorului

 

Consideratii general-istorice

 

Inceputurile astrologiei ca si a cartilor de Tarot se pierd in negura timpului, fiind destul de confuze si controversate. Aceasta ar fi o prima asemanare intre cele doua stiinte metafizice, sau oculte cum au mai fost numite, ele studiind fenomene care nu pot fi percepute cu simturile noastre.

 

O prima atestare a celor doua stiinte se face in unul si acelasi document, manuscrisul apocrif etiopian “Cartea lui Enoh”, al saptelea invatator dupa Adam. Aici este prezentata o legenda stranie si complexa care descrie intrventia unui grup de 200 de “ingeri” veniti din cer cu “care de foc”. Acestia au debarcat undeva la marginea terasei Baalbek (in traducere: Poarta Zeului), pe varful Ardis al muntelui Hermon din lantul muntos al Antilibanului sirian si au adus oamenilor cunostinte ce le-au permis o evolutie rapida in multe domenii. Ei i-au invatat pe oameni mestesugurile, prelucrarea metalelor, medicina, arta(!) razboiului, muzica si arta frumosului, stiinta filosofica; le-au oferit cunostinte despre formarea universului, simbolurile Tarotului. Deci, aparitia astrologiei si Tarotului ar putea fi perioada infloririi Babilonului, cand magii chaldeeni, dupa ce oficiau ritualul de preamarire a zeitei Istar, se retrageau in camarutele lor, si insemnau cu mare grija, pe tablite de lut, drumurile si pozitiile astrelor, dar si manifestarea pe care o generau acestea in Planul Fizic.

 

Parerea mea este ca aceasta este doar ultima nastere a acestor stiinte mentale care apartinand sferei interioare a omului, au aparut simultan cu momentul formarii entitatii umane. Pentru ca, asa cum Astrologia ne invata prin vibratia lui Pluton si a Casei a VIII-a ca moartea este urmata de renastere, iar Tarotul ne sugereaza acelasi lucru prin Arcana a XIII-a, fara nume pentru cei care nu vor sa numeasca cea mai mare si mai ancestrala dintre temerile fiintei umane - Moartea, este mult mai probabil ca multe cunostinte ale omenirii(astrologia, Tarotul, medicina, matematica, astronomia,…) au fost pierdute si redescoperite, de mai multe ori, in cadrul ciclurilor evolutive ale omenirii.

 

O alta intalnire a celor doua, se pare ca a avut loc in Egipt, unde hierofantii (marii preoti ai Egiptului), au continuat si dezvoltat cunostintele civilizatiei Chaldeene. Culmea cunoasterii in aceste domenii a fost atinsa, in acea perioada, prin marea opera a lui Hermes Trismegistul, care a lasat zeci de papirusuri pline de informatie astrologica imbinata si completata cu elemente de Tarot, Kabbala, numerologie. Hermes, acest trimis al zeilor pe Pamant, a dezvaluit tainele cunoasterii ezoterice, instituind o puternica scoala de initiere la Teba, Heliopolis si Memphis, dezvaluind discipolilor sai, dupa trecerea multor probe foarte dure, misterele existentei si Cunoasterea Absoluta.

 

O sa vorbesc mai mult despre Mercur (Hermes in mitologia Greciei antice), acest zeu atat de drag mie(si nu atat pentru faptul ca este patronul spiritual al zodiei mele native si a Ascendentului), cat pentru faptul ca este o personificare a gandirii umane si posesorul tuturor cunostintelor, in primul rand al celor secrete si pe care cu atata generozitate le-a daruit oamenilor. El a fost fiul lui Zeus si al nimfei Maia, cel mai putin olimpian dintre zei, apropiindu-se mult de oameni, fata de care se comporta in egala masura ca un zeu si un invatator. Legendele il descriu pe larg pentru faptele sale sugubete (abia nascut, el fura turmele fratelui sau Apollo): de aceea, el a devenit tovarasul si protectorul hotilor. Dar, daca patroneaza furturile si aventurile galante nocturne, el este si protectorul turmelor si al calatorilor intarziati pe drum si guverneaza drumurile, pentru ca merge cu mare iuteala (are “sandale de aur”). Nu se rataceste noaptea pentru ca stie bine locurile si se poate orienta pe intuneric, fapt pentru care a devenit atat mesagerul zeilor, cat si calauzitorul mortilor in lumea de dincolo.

 

El isi permite sa circule nepedepsit in toate cele trei niveluri cosmice (in planul terestru, celest si al tenebrelor), datorita caduceului (un baston cu doua aripioare in varf, inconjurat de doi serpi, care, in antichitatea greco-romana, simboliza pacea si comertul). Raporturile sale cu sufletele mortilor se explica, de asemenea, prin facultatile sale “spirituale”. Siretenia si inteligenta lui practica, inventivitatea (descopera focul, inventeaza lira, etc.), puterea de a se face nevazut si de a ajunge pretutindeni intr-o clipa, anunta capacitatea lui de stapanire a stiintelor oculte. Ceea ce caracterizeaza figura lui Hermes sunt raporturile sale cu lumea oamenilor, o lume prin definitie deschisa, mereu pe punctul de a se imbunatati, a se autodepasi sau autodistruge, in egala masura. Nu intamplator, figura lui atat de complexa, avand atat de multe aspecte, este  unic guvernator spiritual a doua zodii mutabile, Gemenii si Fecioara, ele insele atat de diferite intre ele, iar in ceea ce priveste prima dintre ele – Gemenii- de departe cea mai flexibila, nervoasa si cu cea mai mare varietate de tipologii umane din tot zodiacal (dupa parerea mea).

 

O contributie importanta la dezvoltarea stiintei ramase de la Hermes a avut-o Thot. Apoi ulterior. Ptolemaios(Ptolemeu). Poate nu intamplator, una din cele mai populare carti de Tarot este “Tarotul Thoth’, THOTH fiind in mitologia egipteana, echivalentul lui Mercur de la romani si despre care se crede ca ar fi fost inventatorul heroglifelor.

 

Ca o concluzie, Astrologia si divinatia prin Tarot, sunt stiinte mentale, bazate pe simboluri (a caror asemanare o vom studia in continuare) si care au aparut in aceeasi perioada, in acelasi locuri si au fost studiate, de multe ori, de aceeasi invatati.

 

Analiza comparativa

 

Atat astrologia, cat si Tarotul au la baza prima Lege a Kybalionului, si anume, Legea Mentalismului care spune: Totul este spirit, Universul este mental. Altfel spus, tot ceea ce cunostem sub numele de Universuri materiale ( microscopice sau macroscopice), Fenomene ale Vietii, Materie, Energie, este spirit. Acest spirit nu poate fi explicat si definit, dar poate fi considerat si gandit ca un spirit universal, infinit si viu. El explica Adevarul ca Lumea, Universul nu-i decat o creatie mentala a TOT-ului. Aceasta lege a Mentalismului este cea care determina legatura intre spirit si materie, intre fizic si subtil, fiind totodata ceea ce cauta Einstein sa descopere prin teoria campurilor unificate, care nu este altceva decat manifestarea acestei legi. Einstein a inteles ca ceea ce cauta el sa demonstreze si sa descopere exista dintotdeauna si beneficiind si de cunostinte de Astrologie, si-a dat seama ca trebuie sa se opreasca. Este de subliniat faptul ca savantul, care s-a apucat sa studieze Astrologia cu intentia de a demonstra falsitatea ei, a sfarsit prin a recunoaste si folosi informatiile astrologice. Una din declaratiile lui suna astfel: “Astrologia este o stiinta in sine, care ne ilumineaza. Gratie ei am invatat multe lucruri si ii datorez mult. Cunostintele geofizice scot in relief puterea stelelor si planetelor asupra destinului pamantesc. La randu-i, astrologia intareste toate astea intr-un mod deosebit. Din aceasta cauza, astrologia este un fel de elixir pentru umanitate” – Albert Einstein(1879-1955)

 

Simbolurile astrologiei

 

Principalele elemente cu care lucreaza Astrologia sunt planetele si zodiile. Planetele sistemului solar, conform astronomiei, sunt corpuri ceresti fara lumina proprie, care se vad pe cer sub forma unor puncte luminoase, datorita reflectarii luminii solare. In acceptiunea Astrologiei, si Soarele, care este o stea fixa si Luna, care este satelitul Pamantului, sunt considerate planete. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand universul sistemului solar(cunoscut la acea data) se limita la doua luminarii(Soarele si Luna) si 5 planete vizibile, se foloseau doar 7 planete in Astrologie: Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn, numite dupa zilele saptamanii( duminica-Sunday, luni, marti, miercuri, joi, vineri si sambata). Uranus a fost desoperita de W.Herschel in 1781, Neptun  a fost descoperita in 1846 de J.G.Galle si Pluton in anul 1930 de C.W.Tombaugh.

 

Dar, iarasi putem fi derutati, pentru ca exista un vechi zodiac hindus cunoscut sub numle de Rachi Tchakra care are in centru Soarele, plasat in dreptul constelatiei si respectiv zodiei Leului, pozitie ocupata acum 12.000 ani, iar pe al doilea cerc un numar de 8 planete, Soarele si Luna lipsind. Ne putem gandi iarasi, ca in mileniul trei i.Ch., chaldeenii, babilonienii, sumerienii si chinezii stiau mai putin decat cei de dinaintea lor cu 7.000 de ani.

 

De aceea, vom lua in consideratie toate cele 10 planete cu care opereaza astrologia si care au fiecare propria ei vibratie si li se asociaza propriile tendinte in viata terestra si propriile caracteristici umane. Fiecare planeta are anumite semne zodiacale(cealalta categorie de simboluri cu care lucraza Astrologia) unde isi are domiciliul, sau alte demnitati si detrimente. Aceste relatii deriva din compatibilitatea sau incompatibilitatea existenta intre vibratia planetei si vibratiile semnelor. In timp, aceste vibratii au modelat intr-un anumit fel constiinta umana si planetara, ele fiind de fapt imagini ale unor arhetipuri cosmice.

 

Zodiile, care nu trebuie confundate cu constelatiile zodiacale al caror nume il poarta, reprezinta  12 sectoare de cerc, de cate 30 de grade, prima dintre ele(Berbecul) incepand cu pozitia Soarelui  la Echinoctiul de Primavara. Cele 12 Zodii reprezinta de fapt niste segmente de timp, raportate la Echinoctii si Solstitii, un traseu pe care – aparent – il parcurge Soarele pe cer in jurul Pamantului. Desi asiro-chaldeenii foloseau patratul ca simbol al zodiacului, vechiul zodiac hindus despre care am amintit, ca si egiptenii de mai tarziu, au adoptat forma cercului. Cercul este o figura primordiala deoarece exprima unitate, iar Cornelius Agrippa l-a definit astfel: “o linie fara sfarsit, in care nu exista nici o parte care sa poata fi numita inceput, iar sfarsitul se afla in orice punct”.

 

Cele 12 Zodii au ca simbol: animale – 7 Zodii( Berbec, Taur, Rac, Leu, Scorpion, Capricorn si Pesti), mixt – 1 Zodie( Sagetatorul, jumatate om, jumatate animal, avand ca verb caracteristic “a intelege”, cu acest proces incepand desprinderea de animalitate), umane – 3 Zodii( Gemeni – “a gandi”, Fecioara – “a analiza” si Varsator – “a cunoaste”) si neutru – 1 Zodie( Balanta - simbolul echilibrului).

 

Deci, in total, Astrologia opereaza cu 22 de simboluri majore(10 planete si 12 zodii) care realizeaza o combinatie de energii(vibratii) emise pe de o parte de planete, si pe de alta parte de semnele in care se vad planetele de pe Pamant, si care impregneaza campurile energetico-informationale ale nou-nascutului.

 

Simbolurile tarotului, intre istorie si legenda

 

Dupa distrugerea bibliotecii din Alexandria, se spune ca inteleptii din toate colturile lumii s-au adunat in secret pentru a preintampina o catastrofa similara. Zile si nopti de-a randul toti cei aflati la intalnire au propus solutii de pastrare a tainelor lumii departe de orice pericol: fie construirea unei incinte de nepatruns, fie depozitarea scrierilor in locuri secrete, stiute de numai cativa initiati. Totusi, nici o solutie nu parea indeajuns de buna. Catre sfarsit, un tanar pe care nimeni nu l-a luat pana atunci in seama a venit cu o propunere bizara, dar ingenioasa. Cum nici o constructie omeneasca nu este vesnica si orice loc, cat de tainuit, poate fi descoperit prin simplu hazard sau tradare, cunostintele de prêt ale omenirii nu trebuie protejate, nici ascunse. Dimpotriva, ele trebuie sa fie lasate sa circule. Dar nu oricum, ci incifrate. Ascunse, ar starni curiozitatea. Expuse, toti le vor ignora. Desenate pe tablite de lut, esentializate si deci, criptate, invataturile de taina si cunostintele stravechi ale lumii vor circula in voie prin lume, vizibile doar pentru cei care pot si vor sa le vada. Cum oamenii iubesc jocul, aparenta lor trebuia sa fie atragatoare, pentru ca, ignorandu-se adevarata lor semnificatie, sa fie folosite  doar ca mijloc de distractie. Propunerea tanarului a fost acceptata ca fiind cea mai inteleapta si astfel, se spune, au aparut arcanele tarotului. Insusi numele ales pentru ele are o semnificatie oculta, caci provine din latinescul “arcanum” care inseamna mister, lucru necunoscut, de neinteles.

 

In aceste 22 de arcane majore(acelasi cu numarul de simboluri utilizate de Astrologie),  22 de cartonase dreptunghiulare pe care se afla figure bizare si  colorate in culori foarte vii si relative putine(rosu, albastru, galben, roz; verdele, negrul si albul apar numai pe alocuri) este cuprinsa istoria experientei umane si, dincolo de imaginile atragatoare, vorbesc cunostintele secrete ale inteleptilor lumii.                                                                                                                                                                                                               

 

Dar sa vedem care este povestea lor si cat de mult se ingemaneaza cu cea a simbolurilor astrologice. Arcanele majore, in numar de 22, contin fiecare un mesaj incifrat intr-un cod ce foloseste 3 criterii interdependente: culorile, numerele si figurile. Sistemul arcanelor majore este unul bine inchegat si el priveste numai aspectul spiritual si sufletul etern al omului. Dar, omul fiind din ce in ce mai legat de existenta sa lumeasca, pachetului de Tarot i s-au adaugat Arcanele Minore(in numar de 56) care trateaza chestiunile din planul fizic. Intregul sistem de Arcane se adreseaza intuitiei si nu ratiunii.

 

Arcana I – Magicicianul(Magul)(Scamatorul)

 

Aceasta arcana reprezinta un tanar avand intr-o mana o bagheta si indreptata  in sus, iar cu cealalta arata in jos. El se afla in picioare, in fata unei mese pe care se afla diverse obiecte: un toiag, o pentagrama(o moneda), o sabie si o cupa, practic simbolurile tuturor celor 56 de Arcane Minore(Bate, Monede, Spade si Cupe). Magicianul simbolizeaza impulsul, miscarea, originea, inceputul, initiativa, emanciparea, arta conversatiei, diplomatia, elocventa.

 

In Tarotul de Marsilia, Magicianul poarta pe cap o palarie ale carui boruri largi contureaza semnul infinitului algebric. In Tarotul Rider-Waite, mai modern, palaria este redusa intr-adevar la simbolul infinitului. Palaria “inaripata”, cu boruri largi, este atributul essential al lui Hermes(Mercur) si este un fel de cordon ombilical prin care Magicianul se leaga de Soare sau de centrul Universului: unitatea provine dintr-o unitate mai mare. Bagheta sau toiagul simbolizeaza puterea magica, forta concentrata intr-un singur nucleu si are doua capete care corespund magiei albe si negre. In mitologia greaca, Apollon, zeul Soarelui, l-a invatat pe Hermes arta divinatiei si i-a daruit toiagul sau(caduceul de aur). Intr-o zi, Hermes a pus toiagul intre doi serpi vii care s-au incolacit in jurul lui. Mitologia greaca ii atribuie de asemenea lui Hermes inventarea focului terestru, obtinut prin frecarea unui bastonas din lemn tare pe lemn de esenta slaba. Focul ceresc a fost furat de Prometeu. Dupa modelul Magicianului, Hermes se afla deci la originea vesnicei cautari a unirii contrariilor, a intoarcerii la unitate.

 

Dupa cele spuse mai sus, apare evidenta asemanarea acestei arcane cu cea a simbolului reprezentat de Mercur in Astrologie care are drept simbol: comunicarea, tineretea, studiul, intelectul, constientul, rationalul, comertul, drept  calitati - inteligenta, elocventa, diplomatia, talentul oratoric, abilitatea, ingeniozitatea, spiritul stiintific, spiritul de initiativa si ca defecte – instabilitatea, agitatia, siretenia, minciuna, superficialitatea, ipocrizia.

 

Arcana II – Marea Preoteasa(Papesa)


Aceasta arcana reprezinta o femeie stand pe un tron, avand pe cap o tiara(coroana papala compusa din 3 coroane suprapuse decorate cu flori de crin stilizate) si pe genunchi o carte deschisa. Tronul ei are doua coloane: I-Iakin-alb si B-Boaz-negru ce simbolizeaza ziua si noaptea, pozitivul si negativul, atractia si respingerea, viata si moartea, deci forta care sustine lumea. Intre cele doua coloane, piciorul ei se odihneste pe secera Lunii. Cartea pe care o tine in poala(simbol analogic al sanului matern) care nu este rasfoita, nici privita, ci doar atinsa ne sugereaza stiinta in dimensiunea ei universala, stiinta obtinuta prin cunoasterea intuitiva. « Papesa » nu cunoaste prin intermediul mintii, ci simte cu sufletul; inteligenta ei este a inimii. In concluzie, ea simbolizeaza misterul, tot ce nu are o explicatie logica, intuitia, cunostintele initiatice, in general, fortele noastre subconstiente.

 

Aceasta arcana are drept corespondent in Astrologie simbolul reprezentat de Luna. Semnificatiile acestui astru sunt: sufletul, calitatile psihice, principiul feminin, misterul, ereditatea, mama, sensibilitatea, intuitia, pasivitatea, instabilitatea. Calitatile sale sunt: imaginatia, memoria, aptitudinile literare, sensibilitatea, blandetea, romantismul, iar defectele: inconstanta, capriciul, lenea, susceptibilitatea, minciuna, egoismul.

 

Arcana III – Imparateasa(Stapana)

 

Aceasta arcana reprezinta o tanara  si frumoasa femeie asezata pe o banca avand pe ea simbolul lui Venus si tinand in mana un sceptru. Rochia Imparatesei este alba cu roze si flori inchise ce simbolizeaza fecunditate, deci o personifica pe Venera, simbolul norocului si al tineretii. Deasupra capului ei troneaza cele 12 constelatii ce reprezinta cercul zodiacal; In campul arcanei se afla si Copacul Vietii. Iar sceptrul are in varf o forma de mar, rodul Pomului Intelepciunii. In concluzie, « Imparateasa » reprezinta forta inepuizabila a naturii cu ajutorul careia este perpetuata viata, vitalitatea, fertilitatea, cresterea si nasterea noului. Sensul ei este, in general, principiul intelectual, rational.

 

Analogia cu simbolul planetei Venus din Astrologie este revelatorie. Venus reprezinta dragostea, sentimentele, frumusetea, arta, cultura, luxul, senzualitatea; are drept calitati amabilitatea, sociabilitatea, blandetea, talentul artistic, rafinamentul, bunul gust, armonia, frumesetea, generozitatea, iar drept defecte gelozia, usurinta, nepasarea, moralitatea indoielnica, incapatanarea, orgoliul, imprastierea.

 

Arcana IV – Imparatul(Stapanul)

 

In cadrul arcanei, apare un barbat cu barba venerabila, asezat pe un tron impodobit cu capete de tap si avand in mana dreapta un sceptru. Intreaga lui prezenta emana ordine, disciplina, responsabilitate si pragmatism, dar si oarecare rigiditate, perfectionism, dorinta de stapanire. Sceptrul e alcatuit din cerc si semnul Tao, semn ca infinitul si calea se afla in interdependenta reciproca. De asemenea, T.O. inseamna Tora, Legea revelata. Zalele pe care le poarta « Imparatul » sugereaza invincibilitate si pozitionare deasupra puterilor pamantesti, iar capetele de tap amintesc de forţe saturniene. Sensul general al arcanei este autoritatea, realismul, stabilitatea, puterea, imobilismul, varsta matura.

 

Se intuieste apropierea de Berbec caracterizat de curaj, vointa, dorinta si puterea de a conduce, de a fi primul, autoritate, dar si tendinte spre dictatura, exagerarea responsabilitatilor.

 

Arcana V – Marele Preot(Papa)

 

« Marele Preot » simbolizeaza lumea credintei si profunda incredere izvorata din certitudinea pe care ne-o ofera credinta. In arcana, este prezent un personaj masculin stand pe un tron si avand la picioare alte doua personaje vazute din spate. Insemnele puterii, crucea cu trei brate si tiara cu trei etaje ne sugereaza, fara dubiu, rangul religios inalt al personajului. Cele doua  chei reprezinta cele doua formule de deschidere ale planului fizic si astral. Planul mental nu poate fi deschis decat cu cheia tripla si anume cu tripla cruce. « Marele Preot » ne arata calea spre etica si virtute si reprezinta principiile noastre personale izvorate din valorile morale fundamentale.

 

Daca privim in domeniul Astrologiei, vom vedea cea mai mare asemanare a arcanei « Marele Preot » cu zodia Taurului care este un filozof prin excelenta, un intelept, calm, dedicat celor din jur, familiei sale, iar intr-o structura superioara, lumii intregi. Taurul este un om corect, cinstit si de o inalta tinuta morala, un bun sfatuitor, caruia i te confesezi cu placere, stiind ca, daca poate, te va ajuta.

 

Arcana VI – Indragostitii

 

Arcana se refera, in special, la relatii, schimburi, contacte, iubire, sacrificiu din dragoste, frumusete.  Aceasta carte indica o mare experienta de dragoste, dar ne aduce in fata ochilor si faptul ca de acest pas este legata si o hotarare absolut necesara: renuntarea la cadrul de viata anterior si marturisirea neechivoca a unei singure iubiri. In Kabbala, 6 este numarul Venerei si elementele arcanei  sunt urmatoarele: Adam, Eva, sarpele, heruvimul si polaritatea dubla, desprinsa in urma sciziunii – femeia si barbatul. Pomul aflat in partea dreapta, cu douasprezece roze simbolizeaza faptul ca fiintele trebuie sa treaca prin epoca ce cuprinde in total 12 incarnari pentru ca, psihologic, sa se realizeze in ele conditiile noii stari androgine, adica ale bisexualitatii, prin punerea in vibratie a intregii game a existentei.

 

Astrologic, aceasta arcana corespunde zodiei Gemeni, cel mai sociabil dintre toate semnele zodiacale. Este senzual, afectuos, delicat si atent, dornic sa placa celuilalt, dar, din pacate, este nestatornic, nehotarat si capricios.

 

Arcana VII – Carul(Faetonul)

 

Aceasta arcana simbolizeaza marele salt spre inainte si ne arata ca ne desprindem de mediul cunoscut si pornim pe propriul drum. Cartea indica o iscusinta deosebita(conducerea « Faetonului »), dar si o lipsa de experienta(patrunderea intr-o lume necunoscuta). Numarul 7 este numarul razboiului si al Lunii. Adevarul esential, magic al « Faetonului » suna astfel: “Cu cat succesul tau este mai mare, cu atat trebuie sa fii mai plin de umilinta! « Carul » este pus in miscare de doi sfincsi, unul alb care semnifica theomagia si unul negru, care semnifica demonomagia, In esenta, arcana « Carul » se refera la unificarea partilor contrarii aflate in noi ori la contradictiile dintre « sine » si lume, dintre interior si exterior, la stapanirea de sine, reusita, progres.

 

Intuim asemanarea dintre aceasta arcana si zodia Racului care este asociata cu initiativa, dinamismul, energia, forta si manifestarea razboinica. Este semnul celor curajosi, care pentru a-si defini personalitatea, incearca sa se impuna prin faptele lor si sa obtina recunoasterea meritelor lor. Indica determinare si ambitie, inovatie si inventivitate, dorinta de cercetare si cunoastere, aventura si atractie spre necunoscut, spre fapte marete.

 

Arcana VIII – Forta(Puterea)

 

Aceasta arcana  prezinta o tanara femeie care deschide, cu mainile goale, gura unui leu rosu care, la randul lui, pare ca accepta sa se supuna, deoarece isi sprijina capul de trupul ei, in semn de incredere, de abandon. Arcana simbolizeaza curajul ce domina incercarile vietii, libertatea de actiune, increderea in sine, stapanirea pasiunilor, vointa ce aspira la curatenie morala. Adevarul rezulta din faptul ca adevarata putere se bazeaza pe secretul profundei armonii interioare. Sensul pozitiv al arcanei semnifica un suflet puternic, forta morala opusa violentei, stapanire de sine, virtute, curaj, calm, energie, pasiune, ambitie, optimism. Sensul opus semnifica: orgoliu, brutalitate, impulsivitate, nerabdare, manie, cruzime, tiranie afectiva.

 

Zodia care emana cea mai multa forta in Astrologie este Zodia Leului care ne ofera spre invatare pozitia de conducator, acea pozitie a puterii care foarte usor poate degenera ducand la orgoliu si grandomanie. Putini sunt cei incarnati in Zodia Leului care au calitati deosebite si reusesc sa-si pastreze modestia, fiind capabili sa-si aduca aminte de spusele lui Isus adresate apostolilor: “Aceia dintre voi care vrea sa fie mai marele vostru trebuie sa fie slujitorul celorlalti”.  

 

Arcana IX – Ermitul(Pustnicul)

 

« Eremitul » este cartea atitudinii retrase si a reculegerii interioare. Ea caracterizeaza fazele introvertite din viata, in care ne protejam impotriva mediului exterior pentru a  gasi linistea si, mai ales, pentru a ne regasi pe noi insine. « Pustnicul » este inteleptul care a invins amagirile mirajelor; batranetea lui semnifica maturitatea spirituala, iar toiagul este sprijinul stiintei tainice, oculte. Simbolistica cartii este complexa: meditatia, devotamentul, cunoasterea, intelepciunea, discretia, izolarea, studiul, concentrarea, valorificarea pasiunii si ambitiilor, toate ii sunt caracteristice. « Eremitul » nu este diferit de ceilalti oameni decat prin atitudinea adoptata. Ramanand om, el se rupe voluntar de lume si de agitatia ei permanenta, pentru un timp mai scurt sau mai indelungat. Nu va ramane mereu un pustnic, dar va sti sa redevina ori de cate ori va fi nevoie.

 

Eremitul, prin dedicarea lui a-i ajuta pe ceilalți cu prețul singurătății sale, este asociat cu zodia Fecioarei. Este, de asemenea în mare măsură, o carte despre "străduinţa de a face ceea ce trebuie", ceea ce e moral și corect și de a avea aceleași așteptări de la alții. Fecioara cea înțeleaptă și modestă, muncitoare în liniște, prin conștiința sa, este cea mai bună asociere a cărții Eremitul.

 

Arcana X – Roata destinului(norocului)

 

Numele transcendental al Rotii, al Cercului este: reintoarcerea eterna. Conform legii cosmice  a figurilor geometrice, coborarea este urmata mereu de urcus, precum noaptea este urmata de zi, esecul de reusita, moartea de viata. In functie de atitudinea adoptata in fata destinului, vom cunoaste « Roata Destinului » fie ca expresie a neputintei si neajutorarii, fie ca indiciu privind o experienta de viata care ne permite sa progresam si sa  ne maturizam. Pe planul  evenimentelor, ea indica deseori situatii asupra carora nu putem exercita, intr-o prima instanta, nici o influenta.

 

Roata Destinului sau vechea denumire, a Norocului, nu poate fi decât în mâna celui mai puternic dintre zei, a lui Jupiter. În timp ce cartea Roata Norocului are numeroase semnificații, inclusiv ciclurile vieții, soarta inevitabilă, întorsăturile norocului, căderile inevitabile din grație și echilibrarea karmei, semnificațiile lui Jupiter sunt cât se poate de directe.

 

 

Arcana XI – Dreptatea

 

Aceasta carte reprezinta intelegerea clara, obiectiva, sentinta data cu hotarare, fara rautate, in deplina cunostinta de cauza, care arata ca vom obtine ceea ce ni se cuvine. Prin aceasta, cartea exprima un grad inalt de responsabilitate privind propriile actiuni. Nici o prigoana nu ne loveste fara vina azi, ci ca urmare a unor pacate savarsite candva. Daca n-ar trai in noi radacinile tainice ale trecutului, flora salbatica a karmei n-ar putea creste din solul vietii noastre prezente. Sensul general al arcanei este deci: echilibru, rigoare, armonie, legi, cinste, justitie pamanteasca si cosmica(legi karmice), impartialitate, onestitate, disciplina.

 

Această arcană majoră se asociază cu zodia Balanței, cântarul justiției fiind reprezentat în cartea de tarot. Este un memento să fii onest, corect, să menții echilibrul și să fii imparțial în toate chestiunile. Dacă nu, atunci karma se va activa și va face lucrurile corecte pentru tine. Justiția este echipată cu o sabie cu două tăișuri, care îi permite să treacă prin orice ceață sau confuzie care îi stau în cale. Chiar și reprezentarea sabiei este legată de Balanță -- Balanța este un semn de aer, care este conectat la cărțile de Spade din Tarot. În cartea Justiției, sabia ei este îndreptată în sus, semnificând victoria și echilibrul restabilit.

 

Arcana XII – Spanzuratul

 

Arcana se refera la greutati greu de acceptat si suportat, la sacrificiul de sine(in favoarea altora sau pentru a implini un traseu spiritual), probleme financiare, perioada de stagnare, sanatate subreda. Pozitia rasturnata a personajului din arcana, spanzurat de picioare cu capul in jos, arata ca optica intelepciunii este inversata si ca inteleptul nu are radacini in aceasta lume, ci in cer. Aceasta postura este cunoscuta din practica yoghina ca ar favoriza trezirea celui de-al treilea ochi, trezindu-se astfel capacitatea latenta a clarviziunii. Aceasta carte semnifica atat necesitatea, dar si ocazia de a ajunge la o rasturnare a cursului vietii, de schimbare a conceptiei asupra lumii, ca urmare a unei intelegeri profunde. Sensurile pozitive ale arcanei sunt devotamentul, supunerea, acceptarea, viata spirituala, sacrificiul, iar sensurile negative sunt alienarea, misticismul steril, dependenta, lipsa de libertate, pedeapsa, impasul.

 

Putem asimila aceasta carte a Tarotului cu smbolul astrologic al planetei Neptun care semnifica necunoscutul, iubirea cosmica, misticismul, viciul(droguri, alcoolul), izolarea, suferinta, spiritual de sacrificiu, dar si iluziile, neputintele, fuga de realitate. In functie de pozitia sa si de aspecte, Neptun induce drept calitati receptivitatea, sensibilitatea, intuitia, premonitia, clarviziunea, imaginatia bogata, sacrificiul, idealismul, dar si ca defecte influentabilitatea, naivitatea, nehotararea, oboseala, obsesia, toxicomania, autodistrugerea, confuzia, haosul, lentoarea.

 

Arcana XIII – Fara nume(Moartea)

 

Aceasta arcana, atat de temuta, simbolizeaza principiul transformarii, sfarsitul inevitabil si necesar, inceputul unei noi etape; ea are un sens pozitiv(!) de transformare care innoieste, evolutie, capacitatea de regenerare, renuntarea la iluzii si  un sens negativ de transformare radicala si subita, ratare, fatalitate, pesimism, tristete, doliu, durere. Omul a facut din Moarte un alt nume pentru teama. Insa ea nu e sfarsitul, ci trecerea de la o dimensiune a existentei la alta. Moartea fizica este renasterea sufletului intr-o alta etapa a existentei in drumul sau se intoarcere la Dumnezeu. Cine renunta la ego-ul sau pamantesc si isi transforma Sinele Superior nu se va mai teme de moartea trupeasca si va ajunge sa o accepte ca parte a evolutiei sale.

 

Putem face o conexiune cu semnul Zodiei Scorpionului care guverneaza si Casa a VIII-a, Casa Mortii si Renasterii si in care gasim informatii despre obstacole si lupta vietii, accidente, distrugere, moartea si urmarile ei(testamente, donatii, mosteniri), elementele de transformare in forta vitala(nastere, procreere, moarte). Zodia Scorpionului aduce in sfera cunoasterii umane curajul si forta de a muri pentru a renaste, asemeni pasarii PHOENIX, mai bun, mai frumos, mai intelept, confera forta de a arde pentru a se purifica.

 

Arcana XIV – Temperanta(Cumpatarea)

 

Semnificatia cartii Cumpatarea devine mai usor de inteles, daca o numim “masura cea justa”. Ea personifica antiteza sanatoasa fata de cartea care ii urmeaza in jocul de Tarot, Diavolul(cartea XV) care simbolizeaza lipsa de masura. Armonia, echilibrul, calmul si pacea sufleteasca constituie, dimpotriva, trasaturile caracteristice acestei arcane. Geniul Cumpatarii gandeste cu inima si simte cu creierul. Aceasta formula este postura intuitiei transcendentale. Este un mod inversat de a percepe si de a judeca care stie sa se apropie de esenta fenomenelor. In sens negativ, Cumpatarea inseamna natura schimbatoare, inconstanta, apatie, lene, lipsa de comunicare, indiferenta, nerabdare.

 

Elementul astrologic care se apropie cel mai mult de semnificatia acestei arcane este Zodia Săgetătorului care ne învață că a fi oameni, înseamnă să acceptăm și partea noastră instinctuală, animalică, dar pe care trebuie s-o canalizăm în scopuri pozitive. Frumoasele aripi roșii ale Îngerului reprezintă sânge sau viață, în timp ce triunghiul de pe rochia ei înseamnă spirit -- și simbolul elementar al focului. Și, asemănător cu aventurosul Săgetător, picioarele îngerului sunt, de asemenea, simbolice pentru pelerinajul etern sau călătoria spirituală. Având un picior în apă și celălalt pe mal, ni se amintește că cea mai mare înțelepciune a noastră constă în toleranță și acceptare.

 

 Arcana XV – Diavolul

 

Dintre toate cartile de Tarot, Diavolul poate fi deslusit cel mai greu(corespunzator naturii sale), intrucat pentru fiecare are o infatisare anume. Simbolizeaza senzualitatea excesiva, instinctele primare, dorintele nestapanite si josnice, sexul, bogatia materiala. Demonul astral din aceasta carte este un heruvim, dar cu aripi de liliac, ceea ce inseamna ca el este activ numai in umbra, in noapte(el fuge de lumina; lumina constientizarii este pieirea lui). Dramatica este si prezenta celor doi oameni inlantuiti laolalta, emblema tragica a divizarii sexelor, care a introdus, in locul uniunii, dorurile pasiunii nestinse si fictiunea cum ca este posibila unirea carnii cu carnea. Cele doua trupuri inlantuite constituie negatia unirii si zadarnicirea unirii sufletesti si spirituale pe plan superior.

 

Diavolul este una dintre cele mai neînțelese cărți ale pachetului de tarot, dar asocierea ei cu zodia Capricorn ar putea aduce mai multă lumină în ceea ce o privește. Capricornii sunt întotdeauna motivați să se străduiască pentru mai mult, pentru cel mai bun -- ceea ce înseamnă că rareori sunt mulțumiți de ceea ce au.

În cele din urmă, cartea Diavolul este despre a te simți prins sau blocat -- asta arată sclavii în lanțuri din prim-plan. Voința puternică și ambițioasă, faptul că sunt dispuși să facă aproape orice pentru a-și atinge obiectivele, ca și obsesia lor pentru statut social și succes în carieră, îi face adesea robii  dependențelor lor, ancorați iremediabil în lumea materială.

 

Arcana XVI – Casa Domnului(Turnul)

 

Aceasta arcana se refera la momentele de zdruncinare, haos si dezechilibru; avertizeaza asupra accidentelor ce pot bulversa viata; lucrurile surprinzatoare, neasteptate; schimbare brutala, prabusire, pericol. In sens pozitiv, reprezinta dorinta de cucerire, ambitia, orgoliul, iar in sens negativ inseamna haos total, esec meritat, accident, operatie, boala, explozie, lovitura neasteptata. Cele doua personaje care cad cu capul in jos din turn amintesc de pozitia rasturnata a Spanzuratului(arcana XII), dar in timp ce acolo aceasta actiune se facea voluntar, aici ea se produce sub actiunea fortei exterioare sub forma sagetii-fuger care loveste constructia.

 

Apare intuitiv asemanarea cu simbolul planetei Marte. Marte-Ares este in mitologie fiul lui Jupiter si al Junonei. El cauta discordia, razboiul si infruntarea, aparand deseori intr-un car de lupta condos de fii sai, Teroarea si Spaima. Marte are drept calitati franchetea, curajul, dinamismul, ambitia, vitalitatea si ca defecte imprudenta, impulsivitatea, furia, brutalitatea, razbunarea, tirania, distructivitatea.

 

Arcana XVII – Steaua

 

Este cartea sperantei, intelepciunii si perceperii conexiunilor superioare. Ea arata ca planuim sau incepem anumite lucruri care ne vor duce departe, in viitor si in a caror evolutie pozitiva ne cladim sperante intemeiate. Arcana infatiseaza o femeie frumoasa, goala(Eva, Isis, Venera) care din cele doua vase pe care le tine in maini, varsa apa in rau si pe malul acestuia. Nuditatea personajului sugereaza atat reintoarcerea la starea primordiala inocenta, cat si la puritatea, virginitatea acelei stari. Actiunea pe care o face nu are utilitate si pare lipsita de sens: ea daruieste, imprastie, risipeste. In acest gest aparent ilogic sta mesajul arcanei: darul are o valoare data de modul in care se face – fara a se astepta nimic in schimb, fara economie.

 

Această arcană majoră se asociază cu zodia Vărsătorului, prin orientarea sa către viitor, ca aducătoare de speranță oamenilor. Similar cu Vărsătorul purtător de apă, arcana Steaua prezintă o femeie care toarnă apă într-un lac, dar și în pământ, oferind hrană și restabilind speranța pentru viitor. Are un picior în apă, simbolizând intuiția, și unul pe uscat, simbolizând stabilitatea. Aceasta dualitate se regăsește în Vărsător, care este singurul semn zodiacal reprezentat de două elemente astrologice - apă pentru latura luii emoțională și aer pentru latura lui intelectuală.

 

Arcana XVIII – Luna

 

Aceasta carte ne duce in misterioasa lume a intunericului si noptii, in lumea de imagini a sufletului, spre presimtirile, dorurile si visele noastre. Ea vorbeste despre fortele subconstientului: ele trebuie dezvoltate si folosite, dar si foarte bine stapanite, alaturate fortelor constiente, supuse controlului, ratiunii si logicii. In carte apare reprezentat in planul inferior si un rac – casa Lunii - si doua animale, un caine si un sacal, ce semnifica dominatia Lunii asupra fortelor animale. Sensul pozitiv al arcanei este fantezie poetica, viziune artistica, feminitate, ospitalitate, iar sensul opus este minciuna, superstitie, confuzie, furt, inconstienta, imaturitate.

 

Această arcană are drept corespondent in Astrologie Zodia Peștilor. La fel ca Peștii, cartea Lunii este asociată cu subconștientul și evidențiază adesea idealismul, confuzia - sugerând că lucrurile nu sunt așa cum ar putea părea. Ea reprezintă, de asemenea, partea noastră secretă sau „eul din umbră”, subconștientul, fricile și vulnerabilitățile noastre.

 

Arcana XIX – Soarele

 

Cartea « Soarele » exprima o mare bucurie de viata, vitalitate, caldura si incredere. In cartile mai vechi, cum este Tarotul de Marsilia, in arcana erau reprezentati doi copii goi, identici, ceea ce evoca o comunitate spirituala. Ei au depasit diferentele dintre ei si valorizeaza numai ceea ce au in comun. Comunicarea lor este afectiva: impartasesc o dragoste pura, frateasca. Simbolul copiilor trimite cu gandul la puritate si inocenta. Sensul general al cartii este dragostea, prietenia, lipsa de egoism, intelegerea, bucuria de a fi, incredere, pace, comunicare, contacte.

 

Această arcană se asociază cu astrul zilei, Soarele cel dătător de viață și care reprezintă bucuria de a trăi, succesul, frumusețea vieții, bucuria și vremurile bune. Este una din cele mai optimiste cărți din tarot și din imaginea ei se revarsă bucuria și tot ce semnifică lucrurile bune.

 

Arcana XX – Judecata de apoi(Justitia)

 

De multe ori aceasta arcana este interpretata eronat, considerandu-se ca ea reprezinta pedepsirea, osandirea si, de aceea este privita cu frica si groaza. Dar, de fapt, ea simbolizeaza pasul decisiv al devenirii de sine, reusita procesului de transformari alchimiste care face ca materia inferioara sa capete consistenta superioara. Prin aceasta, cartea are o semnificatie strabatuta in totalitate de sentimentul fericirii, ea insemnand renastere, credinta, eliberare de patimi, inviere, revelatie, vindecare, miracol, perioada de transmutatie, de metamorfoza.

 

Este evidenta asemanarea cu planeta Pluton care reprezinta sfarsitul unui ciclu, ultima etapa in procesul de purificare a sufletelor – de aici si necesitatea numeroaselor probe. Pluto aduce la lumină ceea ce nu se vede, dezvăluie ceea ce e ascuns pentru a fi consumat și eliberat. El reprezintă moartea și renașterea, într-un ciclu neîntrerupt în natură.

 

Arcana XXI – Lumea

 

In centrul arcanei este reprezentata o femeie aproape goala, acoperita fiind doar de un val si avand in maini doua baghete(una alba si alta neagra) care semnifica cele doua vraji ce intretes viata, magia alba si magia neagra. Cununa din plante verzi(probabil de laur, simbolul eternitatii) in mijlocul careia se afla Venera semnifica Cercul Vietii. Toate experientele din celelalte arcane precedente se aduna in aceasta carte. Ele sunt unificate si potentate aici, isi dezvaluie atat sensul si valoarea, cat si felul in care trebuie folosite. « Lumea » este un simbol al totalitatii, al perfectiunii. Aceasta arcana este, din punct de vedere spiritual, suma tuturor celorlalte carti. Ea se refera, in general, la imprejurari de viata favorabile, la evenimente fericite; simbolizeaza un principiu al plenitudinii, succesul in toate domeniile, reusite personale; petreceri, mondenitati.

 

Această arcană se asociază cu planeta Saturn, lordul karmei și stăpânul Timpului. Deși Lumea este o carte a împlinirii totale, realizare și auto-realizare, energia lui Saturn sugerează, de asemenea, granițe și limitări. Semnificații suplimentare ale Lumii derivate din Saturn, pot fi sfârșitul liniei; mai bine nu se poate; menținerea a ceea ce s-a realizat. Arcana Lumea este o carte a ciclului complet, al realizării totale, sfârșitul călătoriei și satisfacția de a dobândi înțelepciune în urma informațiilor căpătate și a experiențelor dificile prin care am trecut.

 

Arcana 0 sau XXII – Nebunul(Matul)

 

Ultima sau prima carte a Tarotului, Nebunul este cel ce depaseste ordinea firescului si conduce catre un alt fel de lume. Aparent haotic, de neinteles, mesajul lui comunica noutate, libertate, o altfel de ordine, pentru intelegerea careia este nevoie de un alt fel de informatii. « Nebunul » deblocheaza situatiile aparent fara iesire, ocolind sau la nevoie ignorand legile momentului si permitand deschiderea catre un nou orizont. Personajul din carte are atitudinea unui om care nu se teme de nimic. Nu-si pazeste trupul si nu ia aminte pe unde calca. Inaintand fara temeri si fara povara, el e atent la mersul stelelor. “Incetarea fricii este inceputul vietii!” Oamenii il considera nebun pe cel care – renuntand la orice proptea – nu mai e atent decat la cantecul stelelor, inaintand pe marginea prapastiei sau pe malul oceanului dezlantuit al pornirilor primejdioase. Dar cand el incepe sa umble pe suprafata apei, sau cand fiinta i se ridica libera in lumina, fara a mai fi retinuta de greutatea trupului pieritor, lumea, cuprinsa de cainta, il declara sfant! Totusi nu-l urmeaza.

 

Personal, asociez aceasta minunata carte de Tarot, cu simbolul astrologic al planetei Uranus. In tema natala, Uranus reprezinta schimbarile bruste, surprinzatoare, libertatea, independenta, spatial, astrologia, informatica, umanismul, altruismul, idealurile, nebunia, excentricitatea, aventura, neprevazutul.

 

Cele 56 de arcane minore se impart si ele in 4 categorii care corespund celor 4 elemente din Astrologie:

Arcanele de Bate – descriu latura fizica a vietii – elementul FOC

Arcanele de Cupe – descriu latura emotionala – elementul APA

Arcanele de Monede – descriu latura materiala – elementul PAMANT

Arcanele de Spade – descriu latura intelectuala – elementul AER

 

Deosebirea fundamentala pe care o percep eu intre Astrologie si Tarot este aceea ca in timp ce prima acorda sansa oamenilor de a putea schimba ceva in destinul lor pe baza conceptului de liber-arbitru, Tarotul considera deznodamantul actiunilor noastre stabilit dinainte. O alta mare deosebire este aceea ca Astrologia ofera cel mai complet tablou al personalitatii unei entitati umane, pe cand “puterile” Tarotului sunt extrem de limitate in acest domeniu.

 

Dar, mai presus de toate, si Astrologia si Tarotul ofera posibilitatea unei incursiuni fascinante in spiritul uman pe care il considera, amandoua deopotriva, o farama de cer, o picatura de divinitate, cea mai complexa si tulburatoare creatie a TOT-ului.

 

 

AstroVesta®

 

 

 





Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.