CÂND DIAVOLUL ESTE ATÂT DE SEDUCĂTOR!
Una dintre cărţile neplăcute de tras într-o etalare este „Diavolul”, a 15-a arcană majoră. Atât tarotul de Marsilia, cât şi cel Rider-Waite-Smith prezintă aici o imagine tradiţională de inspiraţie religioasă creştină.
În tarotul Rider-Waite, imaginea arcanei „Diavolul” este chiar mai sumbră decât în tarotul de Marsilia, culorile fiind întunecate (predomină negrul), iar personajul principal arată ca un monstru hibrid: are coarne de ţap, gheare de şoim la picioarele acoperite cu blană şi un sceptru din care ies flăcări. Mai are şi nişte aripi uriaşe de liliac, ca o fiinţă a întunericului. Diavolul are deasupra capului, ca o coroană care îi stabileşte o poziţie de forţă şi dominaţie, un simbol malefic, o pentagramă inversată. De tronul lui sunt înlănţuiţi doi oameni goi, un bărbat şi o femeie, care au cozi de animal şi sunt legaţi de piedestalul, tronul făpturii malefice de deasupra lor. Arcana semnifică plăceri, ispite, instincte primare, pericol, violenţă, dependenţă, excese de tot felul. Mie mi-a apărut de multe ori cu conotaţii sexuale, dar şi ca ataşamente, sau sugerând talente utilizate în scopuri materialiste, ca prieteni perfizi, ca persoane duale şi ca multe alte chestii sau personaje care nu-mi vin în minte acuma. Cred că tocmai asta e capacitatea lui: de a avea multe feţe şi aproape toate foarte seducătoare.
În Crystal Visions Tarot , un set de tarot de basm, populat cu îngeri, zâne, dragoni şi tot felul de alte creaturi fantastice, viziunea creatoarei este mult mai rafinată, aliniindu-se însă ideologiei Waite. Aici nu mai avem imaginea clasică a lui Satan, ci o scenă oarecum idilică, pastorală, în care o femeie goală stă sub un copac rodie, iar în spatele ei, un tânăr înveşmântat în culori întunecate cântă la un instrument. Îmbrăcămintea lui, copitele picioarelor, coarnele de cerb, ca şi pentagrama micuţă întoarsă de pe trunchiul copacului, sugerează ochiului atent că lucrurile sunt doar în aparenţă frumoase. Dacă încercăm să ne teleportăm în imagine, ca într-un cadru de film (lucru pe care eu îl fac mereu pentru a intui sensul ocult al cărţilor de tarot), vom simţi că aerul vibrează de seducţie. „Diavolul” din spate face aluzie la zeul Pan din mitologia greacă şi la al său instrument precursor al naiului. El o ispiteşte pe femeie, dar se simte că şi el este atras de ea. E atât de frumoasă şi de îmbietoare!
Dacă, de fapt, povestea lui Adam, a Evei şi a Diavolului este eterna poveste a seducţiei, a luptei pentru procreaţie?? Dacă Diavolul este băiatul cel rău, dar vai atât de seducător şi Adam este băiatul cel bun, la locul lui, doritor de stabilitate şi previzibilitate pentru totdeauna? „Femeile se căsătoresc cu băieţii buni, dar se îndrăgostesc de băieţi răi” – am citit undeva o cugetare.
Diavolul
Revenind la sensurile cărţilor de tarot, în taroturile de Marsilia şi Rider Waite se insistă pe simbolul păcatului deja comis şi al efectului lui (dependenţa), iar în Crystal Visions Tarot se sugerează faza iniţială, a ispitei, a plăcerii de a seduce şi de a fi sedus/ă de persoane, lucruri, trăiri, idei, etc. Există oare cineva care nu le-a cunoscut pe amândouă? Dacă nu le-a cunoscut, înseamnă că a consumat degeaba timpul pe aici, în viaţa asta.
Ideea este că noi ne așteptăm ca Diavolul să fie recunoscut ușor ca fiind ”băiatul cel rău”, cineva care apare ca fiind agresiv, rău intenționat, mincinos și explicit să aibă ceea ce noi considerăm trăsături negative. În fapt, foarte adesea Diavolul vine sub forme insignifiante sau chiar blajine, aparent cu cele mai bune intenții sau chiar cucernice. Mai mult, ne înregimentăm în urma lui crezând că slujim o cauză bună și că astfel ne asigurăm fericirea veșnică. Rămânem atunci orbi și surzi la semnalele care vin din afară, căci ne-am legat singuri de bună voie și nesiliți de nimeni.
NOTĂ! În imagine, ordinea cărţilor este următoarea: Tarot de Marsilia – Tarot Rider Waite Smith – Crystal Visions Tarot
AstroVesta®
|