SIMBOLUL BUFNIȚEI ÎN TAROT
Bufniţele sunt într-adevăr păsări aparte, ceea ce explică oarecum teama superstiţioasă a omului în faţa lor. Însăşi înfăţişarea lor e tulburătoare: cine nu se simte impresionat în faţa unor păsări care te privesc cu faţa îndreptată spre tine, ca nişte fiinţe omeneşti, ţintuindu-te cu o privire uneori severă, alteori parcă încruntată, alteori surprinsă, ori gânditoare, ori părând de o suverană nepăsare, ca şi când te-ar dispreţui profund?
La români, bufniţele sunt considerate prevestitoare de boli, nenorociri şi decese. Asociate cu întunericul şi moartea, oamenii le-au alungat din calea lor, temându-se de mesajele pe care ei credeau că le transmit. Majoritatea speciilor de bufniţe sunt nocturne, vânând după lăsarea întunericului şi sunt foarte benefice gospodăriilor de la ţară pentru că stârpesc rozătoarele care altfel ar devora toată recolta. Bufniţa era considerată o pasăre sacră în cultura greacă antică, unde simboliza bogăţia, condiţia socială elevată şi inteligenţa. În culturile egiptene, celtice şi hinduse, bufniţele erau cele care păzeau lumea subterană, călăuzind spiritele celor care părăsiseră această viaţă. În Evul Mediu european, circulau legende precum că bufniţele sunt vrăjitoare-preotese deghizate. Poate nu este întâmplător faptul că multe dintre persoanele dotate cu o intuiţie deosebită, clarvăzătoare, sau care folosesc tarotul, au o afinitate deosebită faţă de aceste păsări. Semnificaţiile ezoterice ale bufniţei sunt: înţelepciune, mister, tranziţie, inteligenţă, mesaje, protecţie, secrete, spirit elevat.
În unele seturi de tarot de tipul Rider-Waite-Smith, în arcana majoră (XVII)Steaua, pasărea care se află într-un copac din spatele femeii frumoase, este uneori reprezentată ca o bufniţă. În Wild Unknown Tarot, creatoarea Kim Krans a imaginat Cărţile de Curte ale suitei de Spade ca fiind reprezentate de bufniţe. Spadele corespund elementului Aer, deci sunt legate de comunicare, înţelepciune, minte şi spirit, exact ceea ce simbolizează bufniţele. Este de înţeles alegerea făcută: bufniţele sunt păsări de pradă, necruţătoare pentru a supravieţui, vânători rapizi care plonjează şi ucid rapid. Au o abordare asemănătoare cu a oamenilor care mint sau rănesc cu vorbele lor, punând adversarii la pământ şi lăsând durere în urma lor.
Wild_Unknown_Tarot
De departe, simbolul bufniţei este cel mai prezent şi mai încărcat cu semnificaţii oculte în taroturile şi oracolele de inspiraţie precreştină, de origine celtice, şamanice, vrăjitoreşti. Aici amintesc de setul Greenwood Tarot, unul din cele mai rare şi mai scumpe seturi de tarot: un set folosit se găseşte în prezent la peste 400 USD. Este un set pe care eu îl consider mai potrivit pentru meditaţie şi iniţiere şamanică decât pentru divinaţie. Există multe seturi de tarot care se pretind a fi oculte, create de persoane care au o cultură superficială în domeniu. Chesca Potter, creatoarea imaginilor din Greenwood Tarot aparţine însă mişcării britanice păgâne care mai practică ritualuri druidice străvechi. Ea s-a retras complet din viaţa publică, ultimul său interviu fiind dat acum mai bine de 20 de ani (în 1992). Greenwood Tarot a apărut în 1996, apoi autoarea nu şi-a mai dat acordul pentru a fi retipărit şi s-a izolat misterios chiar şi faţă de prieteni, colaboratori şi rude. Explicaţia acestei atitudini este aceea că persoanele care deţin informaţii oculte le transmit unui număr mic de iniţiaţi şi nu doresc publicitate în ceea ce le priveşte.
În Greenwood Tarot, simbolul bufniţei este regăsit în cea mai misterioasă arcană majoră a setului, respectiv Clarvăzătoarea(The Seer), care ar corespunde arcanei cu numărul (XVII) Steaua, din setul Rider-Waite. Clarvăzătoarea esteo femeie care stă într-o pădure, la asfinţit, având o sferă luminoasă într-o mână şi o mască de bufniţă. Este înfăşurată într-o mantie asemănătoare cu penajul bufniţelor maro-roşcate şi având jos (trecutul) toate animalele preistorice pictate pe pereţii peşterilor, acum mii de ani: bourul, calul, renul, mamutul, leul şi bufniţa. Clarvăzătoarea este racordată la memoria ancestrală, cu faţa ei în formă de inimă şi ochii pătrunzători, îndreptaţi către privitor. În acelaşi timp, chipul uman priveşte spre dreapta (viitorul) prin lumina sferei magice, simbol pentru al treilea ochi, reuşind astfel să prevadă cum vor evolua lucrurile înainte ca ele măcar să înceapă a fi puse în mişcare.
Greenwood_Tarot
Un oracol de inspiraţie celtică autentică este Druid Animal Oracle creat de soţii Stephanie şi Philip Carr-Gomm, un set foarte frumos şi pe care eu îl folosesc mai ales pentru etalări de vindecare ritualice. Druizii erau preoţii din cultura celţilor, aparţinând unei biserici distruse de romani. La rândul lui, creştinismul medieval a vrut să şteargă cu totul esenţa acestei religii străvechi. Şi cum ar fi putut să facă altfel pentru că în religiile păgâne, femeia ocupa un loc cel puţin egal cu al bărbatului, iar preoţii nu se bucurau de privilegii, ci erau cu totul în slujba comunităţilor din care făceau parte. Druizii aveau, de fapt, mai multe îndeletniciri: erau preoţi, vraci, învăţători şi conducători, dintre bărbaţi şi femei deopotrivă. Venerau şi respectau natura în toate formele ei - animale, plante, minerale - şi considerau că omul este o fiinţă completă doar în perfectă comuniune cu ea. Când am văzut prima oară filmul Avatar al lui James Cameron, am înţeles imediat sursa cea mai ascunsă a inspiraţiei sale. Copacul Casă (The Hometree) locuit de populaţia planetei Pandora este chiar simbolul cel mai venerat al celţilor, căci numele de „druid” provine din numele străvechi al arborelui „stejar”, ce înseamnă puterea eternă.
Soţii Carr-Gomm sunt reprezentanţi de frunte ai Ordinului Modern al Druizilor, Philip fiind un discipol al lui Omraam Mihail Aivanhov, renumit filozof, magician şi astrolog care a trăit în secolul trecut (1900-1986). Setul Druid Animal Oracle are 33 de cărţi, toate cu imagini ale animalelor sacre venerate de druizi. Cartea Bufniţa ne arată o bufniţă închisă la culoare, ce stă într-un stejar acoperit de iederă. O imensă Lună Plină străluceşte printre ramurile goale ale copacilor într-un peisaj de iarnă. Pe ramuri, stau atârnate ofrande oferite către o zeitate celtică feminină, numită Cailleach. Pentru majoritatea păsărilor, venirea întunericului le face să se retragă la cuiburile lor, căci nu se mai pot hrăni. Pentru bufniţe, amurgul este lampa bufniţei, este momentul de la care ea începe să devină activă, căci are un auz şi un văz excepţionale chiar şi pe timp de noapte. Astfel, într-o etalare, cartea Bufniţei va semnifica o sensibilitate deosebită faţă de lumea nevăzută altora.
Druid_Animal_Oracle
În sfârşit, pentru iubitorii Lenormandului, există un set intitulat Lenormand Blue Owl (Lenormandul Bufniţei Albastre), titlu inspirat după imaginea de pe spatele fiecăreia din cele 36 de cărţi. A fost editat în premieră în anul 1920, are dimensiuni mici şi fiecare carte are pe faţă câteva versuri care îi descriu esenţa. Semnificaţiile cărţilor sunt cele comune Lenormandului. Pe verso, există o gravură florală care înconjoară o mică bufniţă, totul de culoarea albastru închis.
Lenormand_Blue_Owl
Notă! Iubesc foarte mult seturile de cărţi de tarot sau oracolele de inspiraţie celtică sau wiccană, căci ele celebrează natura mai presus de orice aderenţă religioasă. Simbolurile pe care ele le folosesc sunt foarte vechi, de 5.000-7.000 de ani, unele chiar şi mai mult, venind din preistoria neamului omenesc. O incursiune în studiul acestor cărţi este ca o călătorie în lumea lui Harry Potter, plină de magie şi mister.
AstroVesta® 26.02.2016
|